Amerikában már nem kell maszkot viselnie azoknak, akik az összes oltást megkapták

Világ

Keddtől azok az emberek, akik a védettséghez szükséges összes koronavírus elleni oltást megkapták, maszk viselése nélkül is tartózkodhatnak kültéren, de legfeljebb kisebb csoportokban – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója.

Ma egy lépést tehetünk a korábbi normális állapotok felé – fogalmazott Walensky. A szakember hozzátette: “Az elmúlt év során sok időt töltöttünk azzal, hogy elmondjuk az amerikaiaknak, mit nem tehetnek, mit nem szabad. Most elmondok néhány dolgot, amit megtehetnek, ha minden szükséges oltást megkaptak”.

Az Egyesült Államokban – a CDC által meghatározott szabályok szerint – két héttel azután tekinthető valaki “teljesen beoltottnak”, hogy megkapta a Pfizer-BioNTech vagy Moderna vakcinák második dózisát, illetve a Johnson & Johnson oltás egyetlen dózisát.

Az új útmutatás egy színkódokkal ellátott táblázat segítségével magyarázza el az embereknek, hogy a beoltott és a be nem oltott emberek mit tehetnek beltéren és szabadtéren, maszkot viselve és maszk nélkül. Eszerint például mostantól azoknak az embereknek, akik az összes védettséghez szükséges oltást megkapták, nem kell maszkot viselniük kisebb, szabadtéri összejöveteleken. Még akkor sem, ha be nem oltott emberekkel keverednek.

“Ezeknek az új irányelveknek a kiadása az első lépés annak elősegítésében, hogy a teljesen beoltott amerikaiak folytathassák azt, amit a pandémia miatt abba kellett hagyniuk. Mindezt önmagukra nézve alacsony kockázattal tehetik, miközben szem előtt tartják a vírus másoknak történő átadásának potenciális kockázatát” – fogalmazott Walensky.

Az új szabályok ugyanakkor arról is rendelkeznek, hogy a beoltott embereknek is maszkot kell viselniük, ha szabadban, zsúfolt nyilvános térben, zárt nyilvános helyiségekben – például bevásárlóközpontokban, imaházakban – vagy akár kisebb beltéri összejöveteleken oltott és be nem oltott emberekkel találkoznak.

Egyes tanulmányok megállapították, hogy a Covid-19 vírus átvitelének kockázata jelentősen csökken a szabadban, különösen akkor, ha az egyének betartják az előírt szociális távolságot. Az amerikai szakértők az utóbbi időben többször megkérdőjelezték a szabadban való maszkviselés szükségességét, tekintettel arra, hogy nagymértékben nőtt a beoltott emberek száma.

A CDC adatai szerint az Egyesült Államok lakosságának több mint 42 százaléka kapott legalább egy oltást, közülük pedig 30 százalék az összes szükséges szérumot megkapta.

Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Ház kertjében tartott sajtótájékoztatóján arra hívta fel a fiatal amerikaiak figyelmét, hogy az egészségügyi tisztviselők új útmutatásai is ösztönözhetik őket arra, hogy oltassák be magukat a Covid-19 ellen. “A lényeg egyértelmű: ha beoltják, több dolgot is tehet. Biztonságosabban, kültéren és bent egyaránt. Tehát azoknak, akik még nem kapták meg az oltást ez egy újabb ok, hogy beoltassák magukat” – fogalmazott az elnök.

(MTI)