EU–Japán csúcstalálkozó: a felek aláírták a gazdasági partnerségi megállapodást

Világ

A Tokióban megrendezett EU–Japán csúcstalálkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Abe Sinzó japán miniszterelnök a mai napon aláírta az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodást.

Az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás a legnagyobb kereskedelmi megállapodás az Európai Unió történelmében: olyan nyitott kereskedelmi övezetet hoz létre, mely több mint 600 millió fogyasztót lát el termékekkel.

A megállapodás a Japánba exportáló uniós vállalatok által fizetett, évi 1 milliárd euró összegű vámok túlnyomó többségét eltörli, és számos, régóta fennálló szabályozási akadályt felszámol, például a személygépkocsikra vonatkozóan. Ezenfelül megnyitja a 127 millió fogyasztót számláló japán piacot több fontos uniós mezőgazdasági exporttermék előtt, és számos más ágazat esetében növeli az uniós exportlehetőségeket.

A megállapodásnak köszönhetően a szolgáltatások piaca is megnyílik, különös tekintettel a pénzügyi szolgáltatásokra, az elektronikus kereskedelemre, a távközlésre és a közlekedésre. A dokumentum, melyben külön fejezet foglalkozik átfogóan a kereskedelem és a fenntartható fejlődés témakörével, nagyon szigorú előírásokat határoz meg a munkaügy, a biztonság, a környezet- és a fogyasztóvédelem tekintetében, megerősíti az EU és Japán fenntartható fejlődéssel és éghajlatvédelemmel kapcsolatos kötelezettségvállalásait, és teljes körű védelmet biztosít a közszolgáltatásoknak.

A megállapodás az Európai Parlament és a japán országgyűlés általi megerősítést követően – várhatóan 2019-ben – léphet hatályba.

A csúcstalálkozón a vezetők aláírták az EU–Japán stratégiai partnerségi megállapodást is, amely létrehozza a fokozott együttműködés átfogó és jogilag kötelező erejű keretrendszerét.