Nyíregyházi Egyetem Pi-nap

Pí-napot és matematika versenyt tartottak a Nyíregyházi Egyetemen

Az MII immár 3. alkalommal rendezte meg március 13-án a Pí-Napot, a matematika ünnepét a Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Mint ismeretes, 1988 óta tartanak konferenciákat, rendezvényeket szerte a világban, hogy felhívják a figyelmet a matematika fontosságára. Az intézetben oktató tanárok dr. Blahota István főiskolai tanár koordinálásával közösen állították össze azt a 13+1 kérdésből […]

FIRST LEGO League verseny Nyíregyházán

First Lego League verseny a Nyíregyházi Egyetemen

Nyíregyházán első ízben rendezték meg a világszerte népszerű FIRST® LEGO® League versenysorozat regionális fordulóját. Tíz csapatban több mint 60 diák mérte össze tudását. A csapatoknak a természettudományok művészetekben betöltött szerepével kapcsolatban kellett közösen prezentációt tartaniuk, majd megadott időn belül teljesíteni LEGO robotjukkal az igen összetett akadálypályát. Olvasható a Nyíregyházi Egyetem oldalán.

Talajnedvesség-térkép készült drónok és mesterséges intelligencia alkalmazásával

Mesterséges intelligencia (MI) bevonásával fejlesztenek módszertant a talaj nedvességtartalmának előrejelzésére a Debreceni Egyetem (DE) természettudományi és technológiai karának kutatói. Az újfajta, pilóta nélküli légijárművekre szerelt multispektrális és hőkamerákkal végzett eljárás hatékonyabbá teheti a hozamok optimalizálását, és a tervek szerint a gazdák számára is elérhető lesz – tájékoztatta az egyetemi sajtóközpont pénteken az MTI-t.

Az ELTE kutatói megállapították, hogy különleges vasfelvétel zajlik a káposztafej belsejében

A színtestek vasfelvételének fényhiányos mechanizmusa hasonlít a fotoszintézis által támogatott folyamatra – derült ki az ELTE kutatóinak vizsgálatából, amelynek eredményei a Frontiers in Plant Science szaklapban jelentek meg.