Bíróság, kalapács

Felvette másnak a személyazonosságát, 16 bűncselekményt követtet el az 54 éves férfi

Rendőrség

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki azért, hogy ne kelljen börtönbe mennie, felvette másnak a személyazonosságát. 16 újabb bűncselekményt követett el, így lepleződött le.

A vádirati tényállás szerint a jelenleg 54 éves férfi 2008-ban felvette egy másik férfi személyazonosságát azért, hogy a vele szemben kiszabott nyolc hónap szabadságvesztést elkerülje. Okmányokat készíttetett magának, új nevén megházasodott és gyermeke is született. 2019-ben holtnak nyilvánítására is sor került.

2017-ben azonban egy garázdaság vétsége miatti bűnügyben tanúként kihallgatták, 2019-ben szabálysértési eljárás indult ellene, majd 2020-ban egy üzletben bántalmazott egy vásárlót, az ezzel kapcsolatos büntetőeljárásban, illetőleg ugyanebben az évben egy segítségnyújtás elmulasztása miatt indult másik büntetőeljárásban is kihallgatták gyanúsítottként, ahol minden esetben új személyazonosságát, illetőleg okmányait használta fel.

Az eljárásokban rögzített adatok nem egyeztek a közhiteles nyilvántartásokban korábban rögzített adatokkal, így a személyazonosságok közötti eltérésre fény derült.

A férfi ellen megindult eljárásban mindemellett lefoglaltak tőle egy működőképes lőfegyvert és 183 db hozzá tartozó lőszert.

Az ügyészség az elkövetőt lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével, két rendbeli büntetőeljárást eredményező hamis vád bűntettével, szabálysértésre vonatkozó hamis vád bűntettével, kilenc rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével, segítségnyújtás elmulasztásának vétségével, könnyű testi sértés vétségével és garázdaság vétségével vádolja. Vele szemben 12 év szabadságvesztés is kiszabható.

A jelenleg bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló férfi valamennyi bűncselekmény vonatkozásában ténybeli beismerő vallomást tett.

Az érdemi döntést az ügyben várhatóan a Győri Járásbíróság fogja meghozni.