Tíz migránst zsúfolt be az autójába egy horvát embercsempész

Rendőrség

A magukat afgán állampolgárnak valló utasok nem tudták igazolni a személyazonosságukat, valamint a magyarországi jogszerű tartózkodásukat.

Az egyenruhások négy megyés akció keretében – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján – 2021. augusztus 5-én 5 óra 10 perckor az M1-es autópályán, Győrszentiván térségében ellenőriztek egy osztrák rendszámú gépkocsit, amit egy 25 éves horvát férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül további tíz, magát afgán állampolgárnak valló férfi utazott. A külföldi utasok személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a járművezetővel együtt elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították őket. A horvát sofőrrel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt eljárást indítanak, a migránsokat pedig – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.