Börtönből telefonon elkövetett csalás és „háromszoros” büntetése

Rendőrség

A másodfokú Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozza abban az ügyben, amelyben a vádlott a börtönből telefonon csalt ki 120.000 forintot a sértettől.

A Tatabányai Törvényszék a 2021. május 3. napján kihirdetett ítéletében a vádlottat csalás vétsége miatt, mint többszörös visszaesőt 1 év börtönbüntetésre, mellékbüntetésül 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, és megállapította, hogy a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra.

.A nem jogerős ítélet szerint a vádlott a büntetés-végrehajtási intézetből telefonon felhívta a sértettet, azzal, hogy ő a készenléti rendőrségről beszél, ahol egy csalás ügyében nyomoznak, amelyben szükség lenne a sértett segítségére, akként, hogy az összes készpénzét egy borítékban helyezze el a megadott borozó előtt parkoló megadott színű autó kereke alá, s így segítsen egy titkos akció keretében az elkövető elfogásában, minek utána a járművet figyeli a rendőrség, és amikor az elkövetők a pénzért megjelennek, sor kerül az elfogásukra, amelyet követően a sértett a rendőrségtől visszakapja majd a pénzét. A megtévesztett sértett többszöri telefonbeszélgetést követően egy borítékban 120.000 forint készpénzt helyezett el a megadott helyen.

A vádlott ez után volt élettársát kérte meg telefonon, hogy menjen el a pénzért, akinek azt a vádlott jelenlegi élettársa bankszámlájára kellett volna befizetnie, aki ennek érdekében meg is adta a számlaszámát, a pénz befizetésére azonban nem került sor, mert a volt élettársat a rendőrség előállította. A csalással okozott kárból 100.000 forint megtérült.

A bíróság az elsőfokon jogerőre emelkedett ítéleteivel az előkészítő ülésen a bűnösségüket beismerő és a tárgyaláshoz való jogukról lemondó élettársakat pénzmosás bűntette miatt – 100 napi tétel, 1.500 forint napi tétel összegű – 150.000 forint pénzbüntetésre, illetve pénzmosás előkészületének vétsége miatt – 150 napi tétel, 1.500 forint napi tétel összegű- 225.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A másodfokú ügyészség szerint a különös és többszörös visszaesői minőségét meghaladóan büntetett vádlott – aki más ügyben jogerős végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után rövid időn belül, illetve az ellene folyó más büntetőeljárás alatt is követte el jelen bűncselekményét – tettével a kiszabott büntetés arányos, egyben feltétlenül szükséges és indokolt, figyelemmel a telefonon elkövetett csalások elszaporodottságára, gyakoriságára is.