Programot hirdetett az ellenzéki polgármesterjelölt Győrben

Helyi hírek

Tiszta város, tiszta jövő mottóval programot hirdetett az összellenzéki, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP által is támogatott polgármesterjelölt szerdán Győrben.

Pollreisz Balázs sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a programot a győri ellenzéki pártokkal és civilekkel közösen írták, célja pedig a január 26-ai választás legfontosabb üzenete, az, hogy Győr legyen újra “a becsület városa”.

Az összellenzéki jelölt azt mondta, megválasztása esetén egyik első intézkedése az lesz, hogy a Transparency International Magyarországgal átvizsgálják az önkormányzat és cégei által kötött szerződéseket, emellett rendeletbe foglalják a K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az atlatszo.hu oldal által készített “Ez a minimum! – Az önkormányzatokban” című hatpontos átláthatósági javaslatot.

Olyan várost szeretnének – folytatta Pollreisz Balázs -, ahol tiszta a levegő, ezért egyebek mellett bejelentenék Győrben a klímavészhelyzetet és moratóriumot hirdetnének a zöldterületek csökkentésére. Sárás városrészben befejeznék a csatornahálózat építését a győri ivóvízbázis védelme érdekében, a két légszennyezettség-mérő állomás mellé még négyet telepítenének, a dízelüzemű városi buszokat környezetbarátabbra cserélnék – sorolta, és ígéretet tett arra is, hogy polgármesterként zöldrendszámos autót használna.

A közlekedési helyzet javítása érdekében olyan szolgáltató- vagy szolgáltatást megrendelő központot hoznának létre, amely a város összes, a közösséget érintő közlekedési módozatát kezeli, valamint iskolabuszrendszert vezetnének be, amivel a reggeli és délutáni dugók mértékét lehetne csökkenteni – mondta.

Pollreisz Balázs ígérete szerint ciklusa végére minden győri középiskola minden városrészből biztonságos kerékpárúton lesz megközelíthető.

A további programelemek között szerepel, hogy – egyebek mellett – felülvizsgálnák a hulladékszállítási rendszert, minden hulladékszállítási szerződéssel rendelkező győri háztartás ingyen kapna egy palackprést. Olyan stratégiát is kidolgozna az önkormányzat a Széchenyi István Egyetemmel, amelyben azt vizsgálják, hogy az autóiparon kívül milyen más iparággal gazdagodhatna a megyeszékhely – közölte.

Gazdaságbiztonsági alapot hoznának létre – közölte -, amelyből egy esetleges válság esetén a győri munkavállalókat és cégeket lehetne támogatni, az önkormányzati dolgozóknak pedig olyan bérkiegészítést vezetnének be, amellyel meg lehetne tartani a munkavállalókat, és újra életre hívnák az érdekegyeztető tanácsot.

Bővítenék az ifjúsági garzonok és nyugdíjasházak hozzáférési lehetőségeit, kilakoltatási moratóriumot vezetnének be, bérlakásépítési programot indítanának – ismertette az ellenzéki politikus.

CT- és MR-diagnosztikai központot alakítanának ki, amelyben a győrieket ingyen vizsgálják, emellett a 65 évesnél idősebb lakosok minden decemberben tízezer forintot kapnának a várostól – tette hozzá.

Pollreisz Balázs hangoztatta, hogy a cél egy európai, fenntartható módon fejlődő zöld város kialakítása.
Győrben január 26-án azért tartanak időközi választást, mert az október 13-án megválasztott polgármester, Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) november 8-ával lemondott tisztéről.