Von der Leyen elnök nyilatkozata a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja előtt

Európa

„Január 27-én ünnepeljük az auschwitz-birkenau-i koncentrációs tábor felszabadításának 76. évfordulóját, és ennek során megemlékezünk a holokauszt során meggyilkolt zsidó nők, férfiak és gyermekek millióiról, valamint más áldozatokról, közöttük több százezer roma és szinti áldozatról.

A holokauszt kialakulásához vezetett az antiszemitizmus, amely azonban sajnos nem szűnt meg a náci koncentrációs táborok felszabadításával.

Aggodalommal figyelem a zsidók elleni gyűlölet megerősödését Európában és azon túl. A világjárvány táptalajt adott a gyakran antiszemita narratívákat népszerűsítő összeesküvés-elméleteknek és félretájékoztatásnak. Meglehetősen aggasztó, ahogyan napjainkban a holokausztot torzítják és tagadják.

Soha nem szabad felejtenünk.

Mivel a világjárvány miatt bezártak az emlékhelyek, és a túlélők száma csökken, új módszereket kell találnunk az emlékezésre.

Az összeesküvésről szóló mítoszok közösségi médiában történő terjedésével párhuzamosan arra kell oktatnunk a fiatalokat, hogy lépjenek fel az antiszemitizmussal szemben.

A félretájékoztatás terjedésére válaszul a hatóságoknak, a közösségi platformoknak és a felhasználóknak együtt kell működniük annak biztosítása érdekében, hogy a történelmi tények ne torzuljanak sem online, sem offline.

Beszéljenek a tények. Beszéljen a történelem. Elszántak vagyunk arra, hogy megnyerjük ezt a harcot.

Európa akkor virágzik, amikor zsidó közössége és más kisebbségei békében és harmóniában élhetnek.

Ezért fogjuk idén előterjeszteni az antiszemitizmus elleni küzdelemre és a zsidó élet előmozdítására vonatkozó stratégiát.”

Háttér-információk

A Bizottság 2021-ben az antiszemitizmus elleni küzdelemre és a zsidó élet előmozdítására vonatkozó stratégiát terjeszt elő azzal a céllal, hogy támogassa az uniós országokat és a civil társadalmat az antiszemitizmus elleni küzdelmükben. A holokauszt áldozataira való emlékezés továbbra is fontos pillére lesz az arra irányuló erőfeszítéseknek, hogy soha ne felejtsük el történelmünket.

Az európai jogi háttér védelmet biztosít az antiszemitizmus által motivált erőszakkal és ellenséges megnyilvánulásokkal szemben, valamint bünteti a holokauszt tagadását és torzítását Európában.

2005-ben az ENSZ Közgyűlésének a holokauszt-emlékezésről szóló határozata (60/7) január 27-ét jelölte ki a holokauszt áldozatainak emlékére tartott nemzetközi megemlékezés napjává. 1945. január 27-én a szövetséges erők felszabadították az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort.

A határozat sürgeti az ENSZ valamennyi tagállamát, hogy tartsák tiszteletben a holokauszt áldozatainak emlékét és ösztönözzék a holokauszt történelmével kapcsolatos oktatási programok kidolgozását a népirtás jövőbeli előfordulásának megelőzése érdekében. Felszólít arra, hogy tevékenyen vegyenek részt azon holokauszt emlékhelyek megőrzésében, amelyek náci haláltáborként, koncentrációs táborként, kényszermunkatáborként és börtönként szolgáltak.