Bíróság, kalapács

Kegyetlen szülőkre kiszabott ítélet helybenhagyását indítványozza a Győri Fellebbviteli Főügyészség

Rendőrség

A szülők mulasztása, kegyetlensége miatt halt meg egy kétéves gyermek, a Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozza.

A fellebbviteli főügyészség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a házaspár egy Vas vármegyei városban élt öt gyermekével, az anya a hatodikkal volt várandós. A szülők elhanyagolták gyermekeik gondozását. Éjszakára a gyerekeket – akik közül a legidősebb ötéves volt – egy szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel, széklettel szennyezett szobába zárták.

A 2019 augusztusban született fiuk testi és szellemi fejlődése egyre jobban romlott, gyakran az ágyról leesve az éjszakát ruhátlanul a padlón töltötte. A szülők bántalmazták, előfordult, hogy az anya belerúgott a földön fekvő kisfiúba. A gyermek szilárd táplálékot fogyasztani és önállóan enni nem tudott, ennek ellenére a szülők több hónapon keresztül elmulasztották megfelelő táplálását.

A már ülni nem tudó, legyengült gyermek gennyes tüdőgyulladást kapott, azonban szülei nem vitték orvoshoz. Ennek következtében néhány nap múlva, 2022. február 7-ről 8-ra virradóra meghalt. A szülők ezt csak másnap délelőtt vették észre.

A Szombathelyi Törvényszék különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés és négyrendbeli kiskorú veszélyeztetése miatt az anyát 18 év, az apát 16 év fegyházbüntetésre ítélte, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsáthatók. Szülői felügyeleti jogukat megszüntette – ismertették.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezéseket jelentettek be. A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a vádlottak büntetése szükséges és arányos.

Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik – olvasható a közleményben.

(MTI)