Sikeres ügyészi indítvány a nem létező ismerősével nyerészkedő férfi ügyében

Rendőrség

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával egyezően a bíróság helybenhagyta annak a férfinak a büntetését, aki a Belügyminisztériumban dolgozó ismerősére hivatkozott, és ezzel pénzt csalt ki egy hiszékeny nőtől.

A jogerős ítéleti tényállás szerint a férfi 2018 szeptemberében szabadult letartóztatásából, és egy szombathelyi panzióban szállt meg. Ott összeismerkedett egy nővel, aki elmondta neki, hogy az Amerikai Egyesült Államokba szeretne utazni munkavállalás céljából, de az ezzel kapcsolatos iratok beszerzése nehézkes és lassú. A férfi valótlanul azt állította, hogy van egy hivatalos személy ismerőse, aki a Belügyminisztériumban dolgozik, és pénzért cserébe segíteni tud a gyorsabb ügyintézésben. A nő ennek érdekében összesen 1.200 eurót adott a férfinak, hogy azt adja át az ismerősének a segítségért. A férfi a nem létező ismerőse nevében több alkalommal e-mailben hitegette a nőt a közeli utazással. Az iratok megszerzése érdekében a férfi nem tett semmit. A nő 2018. november 27. napján feljelentést tett a férfi ellen.

A nőt – elkülönített eljárásban – befolyás vásárlásának bűntette miatt megrovásban részesítették.

A Szombathelyi Törvényszék a férfit vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt, mint visszaesőt, 6 év börtönbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, és vele szemben 388.410 forintra vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen a férfi és kirendelt védője a bűncselekmény minősítésének a megváltoztatása és enyhítés érdekében fellebbezett.

A Győri Ítélőtábla 2022. június 29-én kihirdetett végzése megegyezett a Győri Fellebbviteli Főügyészség indítványával. A férfi többszörösen büntetett előéletű. A korrupciós bűncselekmények társadalomra veszélyessége nagy, elkövetőivel szemben a törvény szigorát kell alkalmazni, a bíróság ezért nem enyhítette a férfi büntetését.