A Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint téves a vádlottak felmentése a vesztegetés miatt emelt vád alól

Rendőrség

A másodfokú Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a vádlottak bűnösségének kimondását és velük szemben súlyos büntetések kiszabását indítványozza abban az ügyben, amelyben az elsőfokú bíróság a vádlottakat az ellenük emelt vád alól felmentette.

A Győri Törvényszék a 2021. május 17. napján meghozott ítéletében a vádlottakat az ellenük minősített vesztegetés elfogadásának bűntette, illetve minősített vesztegetés bűntette miatt emelt vád alól – bizonyítottság hiányában – felmentette.

A vád szerint a polgármesteri hivatal ügyintézője – az I. rendű vádlott – feladatkörében a vállalkozó II. rendű vádlottól több mint 200.000 forintot kért és kapott arra ígéretet, a városháza épületében folyó felújítási munkát illetően a ténylegesnél magasabb összegű kivitelezési munkát igazoló jegyzőkönyv kiállításáért.

Az ügyészség szerint az elsőfokú bíróság által ehhez képest megállapított tényállás részben megalapozatlan, az indokolás hiányos, a vádlottak felmentése téves, mert a titkos információgyűjtés során rögzített telefonbeszélgetés egyértelműen bizonyítja a jogtalan előny kérését, illetve másik oldalról annak ígéretét.

A másodfokú ügyészség ezért a tényállás kiegészítését, az ítélet megváltoztatását, mindkettő vádlott bűnösnek kimondását, velük szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés, közügyektől eltiltás, foglalkozástól eltiltás, pénzbüntetés kiszabását, II. rendű vádlottal szemben pedig vagyonelkobzás elrendelését is indítványozza.