A Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint téves a vádlottak felmentése a vesztegetés miatt emelt vád alól

Rendőrség

A másodfokú Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a vádlottak bűnösségének kimondását és velük szemben súlyos büntetések kiszabását indítványozza abban az ügyben, amelyben az elsőfokú bíróság a vádlottakat az ellenük emelt vád alól felmentette.

A Győri Törvényszék a 2021. május 17. napján meghozott ítéletében a vádlottakat az ellenük minősített vesztegetés elfogadásának bűntette, illetve minősített vesztegetés bűntette miatt emelt vád alól – bizonyítottság hiányában – felmentette.

A vád szerint a polgármesteri hivatal ügyintézője – az I. rendű vádlott – feladatkörében a vállalkozó II. rendű vádlottól több mint 200.000 forintot kért és kapott arra ígéretet, a városháza épületében folyó felújítási munkát illetően a ténylegesnél magasabb összegű kivitelezési munkát igazoló jegyzőkönyv kiállításáért.

Az ügyészség szerint az elsőfokú bíróság által ehhez képest megállapított tényállás részben megalapozatlan, az indokolás hiányos, a vádlottak felmentése téves, mert a titkos információgyűjtés során rögzített telefonbeszélgetés egyértelműen bizonyítja a jogtalan előny kérését, illetve másik oldalról annak ígéretét.

A másodfokú ügyészség ezért a tényállás kiegészítését, az ítélet megváltoztatását, mindkettő vádlott bűnösnek kimondását, velük szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés, közügyektől eltiltás, foglalkozástól eltiltás, pénzbüntetés kiszabását, II. rendű vádlottal szemben pedig vagyonelkobzás elrendelését is indítványozza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük