Öt migri, két szerb embercsempész

Rendőrség

A rendőrök két szerb honosságú gépkocsi vezetőjét fogták el, akik a gyanú szerint öt illegális migránst akartak Ausztriába juttatni.


A rendőrök két szerb honosságú gépjárművet akartak ellenőrizni 2020. január 19-én 7 óra 10 perckor, az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, Győr térségében. A biztonságos megállításuk érdekében követni kezdték az autókat. Az egyik, egy Mercedes típusú gépkocsi, nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett, így az autópálya 130. kilométerszelvényében szalagkorlátnak ütközött, ezért a járőrök megkezdték a baleset helyszínelését. A szemle során felmerült a gyanú, hogy a gépkocsiban többen is utazhattak, ezért a rendőrök átkutatták a helyszín közelében lévő területet.

Rövid időn belül – az anyagi káros baleset közelében – öt bangladesi állampolgárt tartóztattak fel, akiknek az igazoltatásakor megállapították, hogy jogszerűtlenül tartózkodtak Magyarországon, ezért elfogták, és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították őket. A járőrök a balesetet szenvedő jármű 30 éves szerb sofőrjét szintén elfogták, mivel a gyanú szerint ő szállította a közelben ellenőrzött illegális migránsokat. A másik autó – egy Mazda típusú gépjármű – 54 éves szerb vezetőjével szemben a hegyeshalmi határátlépési pont közelében intézkedtek a járőrök. Őt is elfogták, és a megyei rendőr-főkapitányságra előállították, mivel felmerült a gyanú, hogy – előfutóként – közreműködött a migránsok külföldre juttatásában.

A megyei rendőr-főkapitányság az ügy kapcsán embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást. A rendőrök az elfogott öt bangladesi állampolgárt – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.