Hamarosan befejeződnek az előkészületek a győri Audiban a Cupra Terramar gyártására

Gazdaság Helyi hírek Ország

Az Audi Hungaria Zrt.-nél hamarosan befejeződnek az előkészületek a spanyol Cupra márka Terramar modelljének szériagyártására. A modell első darabja 2024-ben gördül le a győri gyártósorról – közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat pénteken.

Az Audinál 2021 nyarán kezdődtek az előkészítő munkálatok. A karosszériagyárban, a lakkozóban és a szereldében azóta folyamatos a felkészülés a Terramar gyártására.

Az MTI érdeklődésére a vállalatnál elmondták, hogy áprilisban a Terramar modell gyártási integrációja miatt a gyártósoron két hét termelési szünetet tartottak. Nagyrészt akkor telepítették a berendezéseket.

Néhány kisebb volumenű munka még hátra van, a próbagyártás hamarosan elkezdődik.

Tavaly 220 millió euró értékben hajtottak végre beruházásokat, amelyből a Cupra előkészületeire is jelentős összegeket fordítottak – mondták.

A közlemény idézi Les Zoltánt, az Audi Hungaria járműgyártásért felelős igazgatósági tagját, aki szerint az új modellt a meglévő gyártási infrastruktúrába integrálják.

A munkavállalókat 2022 szeptembere óta workshopokon és tréningeken készítik fel, ugyanakkor a kísérleti autók összeszereléséből is tapasztalatot gyűjthettek.

A Terramar modell termékadottságainak megismeréséhez több mint kétszáz munkavállaló számára biztosítanak további képzéseket, egyebek mellett az új robotok működésének elsajátításához. Példaként említik, hogy a lakkozóüzemben egy új robotcella végzi majd a modell acélból készült motorháztető tömítését.

A közleményben kitértek arra is, hogy a Cupra és az Audi Hungaria története nem most kezdődött, ugyanis a Cupra Formentor modelljeit Győrben gyártott öthengeres benzinmotor hajtja.

Az Audi Hungaria Zrt. az Audi konszern tagja, az Audi és Volkswagen konszern központi motorszállítója.

Tavaly 8,436 milliárd euró árbevételt ért el a vállalat, adózott eredménye 2022-ben 343 millió euró lett.

Az előző évben 1 677 545 motort gyártottak Győrben, járművekből pedig 171 134 darab készült.

(MTI)