Idén Sopronban rendezi meg hagyományos szakmai konferenciáját a KÓTA

Helyi hírek

Április 14. és 16. között Sopron ad otthont az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek programsorozatának, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) hagyományos szakmai rendezvényének.

A szervezők csütörtöki közleményükben emlékeztetnek arra, hogy az 1934. április 28-án a budapesti Zeneakadémián megtartott első, nagy ifjúsági hangverseny emlékére minden tavasszal országszerte szerveznek Éneklő Ifjúság hangversenyeket, amelyek csúcspontja egy háromnapos konferencia előadásokkal, bemutató órákkal, próbákkal és kóruskoncertekkel. A résztvevők megismerkedhetnek az ének-zene oktatás, valamint az ifjúsági kórusmunka hagyományos és innovatív módszereivel, emellett kicserélhetik tapasztalataikat, jó gyakorlataikat is.

A soproni program, amelyre április 1-ig várják karnagyok, zenepedagógusok valamint egyetemi, főiskolai hallgatók jelentkezését, április 14-én délután az Éneklő Ifjúság Kórushangversennyel indul a Vas- és Villamosipari Technikum aulájában, ahol öt soproni és Sopron környéki iskola kórusa lép színpadra.

A koncert után a konferencia résztvevőit karnagyi klubba várja a KÓTA, ahol új kórusdarabokat mutatnak be és megemlékeznek a magyarországi zenepedagógia kiemelkedő alakjairól.

Másnap a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskolában egyebek mellett szolfézs és ének-zene bemutató órákat és előadásokat tartanak. A délután interaktív tanári műhellyel zárul, amely során az iskolai kórusalapításról, az énekoktatás iskolai helyéről cserélnek tapasztalatot a résztvevők.

Április 15-én este rendezik az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok ünnepi kórushangversenyét, amelyen fellép a soproni Kórus Spontánusz és a Sonitus Scarbantiae Nőikar, valamint a győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola Gyermekkara és a Tatabányai Árpád Gimnázium Vegyeskara is a Vas- és Villamosipari Technikum aulájában.

A szakmai napok programja április 16-án délelőtt zenetörténeti sétával ér véget Sopron belvárosában.

Az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek a KÓTA Hangról Hangra. az ifjúsági kóruséneklésért elnevezésű sorozatának részeként, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A program társszervezője Sopronban az 5. Szólam Alapítvány a Magyarországi Kórusok Fejlesztéséért, valamint a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola.

(MTI)