Ezzel az anyaggal szigetelj, ha kevés a pénz és az idő

Gazdaság

Az emelkedő energiaárak hatására egyre többen szembesültek azzal a ténnyel, hogy nem tudják az ingatlanjaikat kifűteni szigetelés nélkül. Csakhogy hőszigetelni kellene de sem ember nincs, sem pedig pénz rá. Ha lenne is rá költségvetési keret akkor mit is csináljunk, szigeteljünk vagy ablakot cseréljünk? Melyik éri meg jobban?

Purhabszigetelésre árajánlatkérés Győrben is lehetséges, így ezen a környéken sem okozhat gondot a megfelelő anyaggal való szigetelés.

Mit tegyünk a rezsink csökkentése érdekében?

Manapság egyre magasabbak a rezsiköltségek, aminek hatására az emberek nagy része igyekszik valamelyest csökkenteni a kiadásokat. Most erre hoztunk pár példát, amivel jelentősen több pénz marad a hó végére a családi kasszában.

1.   Hűtő – fűtő klíma beszerelése

Amivel a fűtésszámlát csökkenteni tudjuk, az mindenképpen a hűtő-fűtő klímák beszerelése, hiszen ez az, amivel gyorsan lehet tenni valamit. Ehhez természetesen szakember kellene és persze klíma készülék is. De még ezek előtt átnézetni a rendszert egy villanyszerelővel, hogy a ház elektromos hálózata elbírja-e a klímát. Lehet igényelni a klíma fűtésre H tarifát, így még olcsóbbá válik a fűtés. Persze ehhez szükség van egy kis beruházásra, de garantáltan megéri, már rövid távon is.

2.   Padlás szigetelése

Szigetelés szempontjából a legtöbb hő a padlás felé száll el, ezért célszerű azt is szigetelni, mert viszonylag olcsón megoldható. Akár saját magunk is meg tudjuk oldani, ha spórolni szeretnénk vele.

A padlástér szigetelése akkor könnyű, ha nem beépített és nem használt. Ha vannak falak a padlástérben, akkor azokat kell előre venni. Ezt ragasztó purhabbal és hungarocell lapokkal meg lehet oldani, viszonylag egyszerűen. A táblák közötti réseket szigetelő purhabbal ki kell nyomni.

A beton födémre lehet kőzetgyapotot vagy üveggyapotot fektetni, természetesen ne a legolcsóbbat, mert az évek alatt összeroskad. Minél nagyobb a hőszigetelő képessége, annál magasabb a szigetelő anyag ára is. Ha le lehet teríteni a födémre a szigetelőanyagot, mindegy, hogy milyen a hőszigetelő képessége, lehet vastagabbat venni, érdemesebb inkább túltervezni a vastagságot. A leterítés előtt pedig párazáró fóliát szükséges használni, ami a üveggyapot alá megy majd, hogy a pára ne tegye tönkre a hőszigetelést.  A sarkokban be kell gyömködni a szigetelőanyagot, hogy ne legyenek hőhidak a szigetelés után.

A szigetelés lerakása alatt minden testrészt le kell fedni, szemüveget, kesztyűt kell viselni, mert a szigetelőanyag allergiás kiütéseket okoz, és eléggé bök is. A padlástér szigetelése jóval olcsóbb és egyszerűbb, mint a falak szigetelése, de az interneten már olyan sok információhoz hozzájuthatunk, hogy azt is meg tudjuk csinálni saját magunk, főleg ha spórolni is szeretnénk.

3.   A falak szigetelése

A hőszigetelő táblát méretre vágva és ragasztóval megkenve a falra ragasztjuk, a réseket purhabbal kitöltjük, rá hálót ragasztunk. Az ablakoknál vigyázni kell, hogy a ráfordulás egyenes legyen és síkba kell hozni a külső réteget.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy ha szeretnénk szigetelni a házunkat, jó ha meg tudjuk magunk csinálni mert viszonylag egyszerű és ezzel jelentős költséget tudunk megtakarítani és nem kell várni a szakemberre sem. Sok esetben azonban nem árt hozzáértő segítségét kérni, hiszen így gyorsabb és szakszerűbb lesz a szigetelés, amellyel már rövid távon is sok pénzt takaríthatunk meg. (x)