Egy szakma, amivel bárkit lenyűgözhetsz

Gasztro

Néhány évvel ezelőtt csak a mixer elnevezést ismertük, mint az italkészítés szakemberét ma azonban már bártender néven is találkozhatunk a munka megnevezésével. Mindkét megnevezés azt takarja, hogy italok tökéletesítésére, újak kikísérletezésére és azok elkészítésére fókuszál, miközben a vendégekre is odafigyel. Vannak olyan művelői is a szakmának, akik showként végzik a munkájukat ezzel szórakoztatják a vendégeket amellett, hogy finom italokat készít közben.

A vendéglátó, barista és mixer képzések Budapesten a Bols és Mixer Akadémián folyamatosan indulnak, választható időpontokban árkedvezménnyel.

A mixer legfontosabb feladatai

A szakma gyakorlásához az italkészítésen kívül még szükség van olyan kézségekre, amelyek nélkül nem lehet a szakmát igazán jól művelni.

●     Barátságos, szívélyes üdvözlés

Nagyon fontos, hogy a vendég milyen fogadtatást kap ott ahova betér, ezért lényeges a pozitív, érdeklődő hangulat megteremtése. A mixer feladata, hogy éreztesse a vendéggel, hogy örül a megjelenésének, figyel a kéréseire, udvarias és segítőkész vele.

Ha a vendég nem tud még eligazodni az italok között, akkor nagyfokú emberismeretével és empátiájával segíti őt a döntéseiben. Stressztűrő és kiváló kommunikációs készségével a problémás helyzeteket is kezelni tudja.

●     Precíz, határozott és jó memória tulajdonosa

Vannak olyan döntési helyzetek a mixer életében amikor világosan kell látnia, hogy a vendég ittas állapotba került, ilyenkor tudnia kell kezelni a helyzetet.

Ugyanakkor ha kiskorú a vendég, udvariasan közölni kell azt, hogy csak alkoholmentes itallal szolgálhatják ki. Mindezek mellett jó memóriával kell rendelkeznie, hiszen rengeteg koktélreceptet kell fejben tartania úgy, hogy az ital készítése közben nem tud utánanézni annak, hogy jó-e a recept. Fontos még a jó memória a törzsvendégek kedvenc keverékeinek megjegyzése miatt, hiszen az már eleve siker.

●     Fizikai állóképesség és gyorsaság

A mixer naponta 12-16 órán át álló munkát végez, miközben italokat készít. Éppen ezért nagyon fontos a jó fizikai erőnlét, hiszen a keverék készítése közben a ládákat, rekeszeket emelgetni kell, ami nem könnyű feladat.  Az erőnlét mellett a gyorsaság is ugyanilyen fontos, hiszen a zökkenőmentes, gyors kiszolgálás mind a mixer mind pedig a vendég érdeke is.

●     Igényes, tiszta pult

A tisztaság az ital készítésnél alapvető követelmény, hiszen a sok üveg és pohár felületének tisztasága a vendéget megnyugtató érzéssel tölti el. Legalább ennyire fontos a mixer személyes ápoltsága hiszen a céget képviseli jelenlétével, sok esetben az egyenruha viselése követelmény is.

Folyamatos szakmai fejlődés

A mixer életében az új irányzatok, trendek követése alapvető követelmény, ezért a különleges italok készítése közben folyamatosan fejlődnie kell. Mindemellett folyamatosan kapcsolatot kell tartania a vendéggel, lelkesen és mosolyogva, hogy a távozása után úgy érezze szívesen látogat majd vissza újra.

Összegezve

 Elmondhatjuk, hogy a mixer vagy bartender szakma nagyon egyedi, több készségnek és a tudásnak együtt kell jelen lenni ahhoz, hogy igazán jól végezze a munkáját. (x)