Kiegészítő nyugdíjemelés jöhet ezen a nyáron

Gazdaság

A vártnál magasabb az infláció és vírushelyzet miatt is pótlólagos nyugdíjemelés jöhet az év közben, nyilatkozta Tállai András pénzügyminiszter-helyettes a Magyar Nemzetnek.

Tállai András elmondta: az infláció a tervezett három százalék helyett 3,6 százalék lehet, ezért a költségvetési törvény módosítása nyomán 0,6 százalékos évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet. Ezzel a 2,5 millió nyugdíjas összesen 26 mil­liárd forinthoz juthat. Az infláció alakulásától függően novemberben újabb kiegészítés is járhat.

A járvány új viszonyokat teremtett, ebben a helyzetben a kormány minden lehetséges eszközzel igyekszik segíteni a nyugdíjasokat.

Idén visszaépül a 13. havi nyugdíj első negyede

A kormány ilyen intézkedése tulajdonképpen évközi nyugdíjemelést jelentene – mondta, majd arról beszélt, hogy az előterjesztés értelmében már nyár elején egy összegben megkapnák az érintettek az első hónapokra járó, 0,6 százalékos kiegészítő emelést, azután pedig ennyivel több lenne a havi juttatás.

A kiegészítő nyugdíjnövelés átlagosan nagyjából évi tízezer forintot jelent.

Mi lesz akkor, ha az infláció 3,6 százaléknál is nagyobb lesz? Ebben az esetben a hagyományos, törvényben rögzített menetrend lép életbe.  Ez azt jelenti, hogy nyár végén a kormány megvizsgálja az infláció alakulását, és ha a várható éves mérték meghaladná a 3,6 százalékot, a nyugdíjasok a különbözetet – ahogy eddig – novemberben, januárra visszamenőleg egy összegben kapnák meg.