Izer Norbert: április 1-jétől alacsonyabb lesz az üzemanyag jövedéki adója

Gazdaság

Április 1-től a gázolaj esetében literenként tíz forinttal, a benzin esetében literenként öt forinttal kevesebb lesz a jövedéki adó – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

A kormány a családok, a háztartások és a vállalkozások érdekét szem előtt tartva az európai jövedékiadó-emelési trendet egyedi módon alkalmazza. Az Európai Unióban egyedülálló magyar megoldás lényege az, hogy csak akkor emelkedik a jövedéki adó mértéke, ha alacsony a kőolaj világpiaci ára – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Jelentősen csökken az üzemanyagok ára

Az új adómeghatározás új rendszere kifejezetten védi a fogyasztókat a drasztikus áremelkedéstől, hiszen a magasabb adómérték – szemben egy egyszeri adómérték-emeléssel – csak akkor van érvényben, amikor a nettó árak alacsonyak. Amennyiben a kőolaj világpiaci ára tartósan az 50 amerikai dollár/hordó érték felett alakul, a következő negyedévtől automatikusan visszaáll a korábbi, alacsonyabb adómérték.

Most éppen ez történt: 2021 első negyedévében 60 dollár fölé emelkedett az egy hordónyi kőolaj világpiaci átlagára:

így jövő hét csütörtökön a gázolaj jövedéki adója literenként 110,35 forintra, a benziné 120 forintra csökken – részletezte az államtitkár.

(MTI)