Ingyen szeretne megkaparintani 17 hektárt a debreceni önkormányzat

Gazdaság

Nagy szüksége lenne Debrecennek egy 17 hektáros, a repülőtértől észak-nyugatra eső területre. A város itt is olyan jelentős fejlesztéseket szeretne megvalósítani, amelyek lényeges részét képezhetnék a reptéren már elindított logisztikai beruházásoknak – írja a Dehír. A városi közgyűlés jövő heti ülésén szavazni fog arról az előterjesztésről, amelyben kezdeményeznék, hogy Debrecen ingyen szerezze meg a területet az államtól.

Az önkormányzat 1994-ben vette meg a repteret az államtól, a 17 hektáros területrész esetében 2002-ben felbontotta az adásvételi szerződést azért, hogy a vételárból még ki nem fizetett területrészt ne kelljen megvennie.

A tulajdoni illetőséget az önkormányzat 2002 szeptemberében birtokba adta a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak bruttó 221 millió forint értékben, ezzel a város vételár tartozása véglegesen rendeződött. Az ingatlannyilvántartásban bejegyzett tulajdonos ennek ellenére Debrecen maradt.

A területrészt az önkormányzat már akkoriban szerette volna ingyen megszerezni, ennek érdekében fordult a kormányhoz. Az ingatlanrész önkormányzati tulajdonba kerülése azonban nem történt meg, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. akkori álláspontja szerint az önkormányzatnak a területre visszamenőleg használati díjat kellett volna fizetnie.

A szóban forgó területre azért lenne szüksége a városnak, mivel az pontosan beékelődik a Trimodális Logisztikai Központ és a meglévő iparvágány közé, így a további fejlesztések csak úgy valósíthatóak meg, ha a jelenleg állami tulajdonú területet bevonják a logisztikai bázisba. Mint ahogy az előterjesztésben írják, a jelenlegi iparvágányt mintegy 5 kilométerrel meg kell majd hosszabbítani, amely a jövőben ellátja vasúti kapcsolattal a repülőtértől délre eső iparterületi fejlesztést.

A debreceni önkormányzat újra megpróbálja megszerezni a 17 hektáros területet, mivel időközben rendezték annak tulajdonviszonyait is.