Munkaszüneti napok a tagállamokban 2021-ben

Európa

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi év sajnos a szokásosnál jóval kevesebb európai utazással telhetett – reméljük, 2021-ben mihamarabb változik a helyzet az oltások hatására. Idén is elkészítettük munkaszüneti kisokosunkat, hogy könnyedén áttekinthető legyen, a tagállamokban mely napok piros betűsek idén.

Hol sok, hol kevés az ünnepnap

A szünnapok száma legtöbbször az adott ország vallási, történelmi és kulturális gyökereitől függ. Európa legtöbb országában tartják a kereszténységhez kötődő ünnepnapokat, de ezek nem feltétlenül munkaszüneti napok. Magyarországon például december 24. alapvetően nem szünnap (az utóbbi években munkanap-áthelyezéssel vált szabadnappá itthon, így lesz ez 2021-ben is, december 11-én dolgozzuk le), a pünkösd és mindenszentek napja viszont munkaszünet, és 2017 óta nagypéntek is. Nincs azonban munkaszünet vízkeresztkor, illetve a keresztény ünnepek közül Jézus mennybemenetelének (május 13.), Mária szeplőtelen fogantatásának (december 8.) és mennybevételének napján (augusztus 15.) sem, holott ezek az ünnepnapok sok európai országban szünnapnak számítanak.

Hosszú hétvégék Magyarországon 2021-ben

Ha a munkaszüneti nap közel esik a szombathoz vagy a vasárnaphoz, akkor gyakran örülhetünk hosszabb hétvégének. Idén sok háromnapos és húsvétkor egy négynapos is lesz – ezekkel érdemes kalkulálni vakációnk tervezésénél.

  • Március 13-15. (nemzeti ünnep; szombat – hétfő)
  • Április 2-5. (nagypéntek, húsvét; péntek – hétfő)
  • Május 22-24. (pünkösd; szombat – hétfő)
  • Augusztus 20-22. (nemzeti ünnep; péntek – vasárnap)
  • Október 30 – november 1. (mindenszentek; vasárnap – hétfő)
  • December 24-26. (karácsony; áthelyezett munkanap december 11-re)

Az alábbi táblázatban áttekinthető formában összeszedtük (nagy méretben itt), mely országokban mely napok számítanak munkaszüneti napnak 2021-ban. A grafika a tagállamok által szolgáltatott, EUR-Lexben megjelent adatokon alapul.