Franciaországban kétezer fölé emelkedett a halottak száma

Európa
Koronavírus

Franciaországban 24 óra alatt 319-cel 2314-re emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt kórházban elhunyt áldozatok száma – közölte szombaton honlapján a francia kormány. Édouard Philippe miniszterelnök eközben sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a lakossági karantén következő két hete nehezebb lesz, mint az előző két hét volt, s “a küzdelem csak most kezdődik”.

A 37 575 regisztrált beteg közül 17 620-an vannak kórházban, közülük 4273-an intenzív osztályokon, ez 486-tal több, mint péntek este.

“Őszintén és egyértelműen szeretném megmondani: a küzdelem csak most kezdődik, április első két hete nehezebb lesz, mint az elmúlt két hét volt” – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök pénteken legalább április 15-ig meghosszabbította a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat, amelyek kedden érnének véget, s jelezte, hogy amennyiben szükséges, további hosszabbítás is várható.

A miniszterelnök jelezte: több mint egymilliárd egészségügyi maszkot rendelt meg Franciaország Kínából és más országokból a következő hetekre, miután heti 40 millióra van szüksége a francia egészségügynek, s a francia ipar jelenleg csak heti 8 millió maszk gyártására képes.

Édouard Philippe megköszönte “a csodálatos, bátor és elkötelezett egészségügyi dolgozók kollektív erőfeszítését, de azok fantasztikus erejét is, akik a második vonalban szavatolják a nemzet életének folytatását”. Példaként említette a rendőri erőket, a tűzoltókat és a szupermarketek alkalmazottait.

A kormányfő elmondta: a lakosság kijárási korlátozásaival a kormánystratégia két fő célja az intenzív osztályok kapacitásának további növelése és a járvány terjedése, illetve a súlyos esetek görbéjének lelapítása.

“Senkinek nem hagyom, hogy azt állítsa, késve rendeltük el a lakossági karantént” – hangsúlyozta a miniszterelnök, arra emlékeztetve, hogy több mint száz éve nem volt a jelenlegihez hasonló világjárvány. Emlékeztetett arra, hogy amikor március 17-én a kormányzat elrendelte a kijárási korlátozásokat, kevesebb mint 8 ezer regisztrált fertőzött volt Franciaországban, és kevesebb mint kétszáz beteg a kórházakban.

A politikai ellenzék és az orvostársadalom részéről érkező bírálatokra válaszul Édouard Philippe kijelentette: “ha eljön a pillanat, együtt fogjuk a krízis tanulságait levonni. Nem hárítom el a felelősséget. Egyesek azt hiszik, hogy tudják mit kellett volna tenni, és nem haboznak utólagos kritikát megfogalmazni. Meghagyom nekik ezt a luxust” – mondta a miniszterelnök.