Együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem és a thyssenkrupp

Egyetem

Hosszú távú együttműködési megállapodást kötött csütörtökön a győri Széchenyi István Egyetem – az általa alapított Tudományos és Innovációs Parkhoz kapcsolódóan – és a thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. – közölte az egyetem az MTI-vel.  

A partnerségben a felek kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységüknek, valamint a Tudományos és Innovációs Park céljainak megfelelően keresik a közös projektek lehetőségét. Ezáltal közös kutatásokat, szabadalmakat, illetve spinoff vállalkozásokat is eredményezhet az egyetem és a német nagyvállalat együttműködése.

A közlemény idézte Marc de Bastos Ecksteint, a thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. ügyvezetőjét, aki az aláírás  alkalmából elmondta: Győrben már jó ideje jelen van a thyssenkrupp, és helyben is végeznek fejlesztési feladatokat. Vállalatuk, az egyetem, a hallgatók és az ország közös érdeke, hogy a legújabb technológiai trendek és irányok ismeretével felvértezve lépjenek ki az életbe a fiatalok, ebben nagy előrelépés ez a megállapodás.

Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese a közlemény szerint megjegyezte, az egyetem új innovációs parkjában folytatandó hosszú távú tudományos együttműködés célja korszerű technológiák közös fejlesztése.

A thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. az autóipar és Győr gazdaságának fontos szereplője. Budapesti kompetenciaközpontja részeként idén Győrben is mérnöki szolgáltatóközpontot nyitott, amely a német nagyvállalat speciális, világszerte egyedülálló magyarországi autóipari kutatás-fejlesztési tevékenységét támogatja. A világ legnagyobb autógyárai számára Magyarországon fejlesztett “okos” elektromechanikus kormányszervók a legkülönfélébb, legújabb vezetéstámogató megoldásokat nyújtják, és alkalmasak az önvezető rendszerekkel való együttműködésre is. A thyssenkrupp a fejlesztés mellett gyártással és összeszereléssel is foglalkozik: Győrben futómű-összeszerelő üzemet, valamint egy Steel Service Center-t is működtet.

A győri központú, de képzéseivel, kutatásaival Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen és Budapesten is jelen lévő Széchenyi István Egyetem (SZE) mintegy 14 ezer emberből álló hallgatói közösségét csaknem nyolcvan ország fiataljai alkotják. Erős gyökerekkel rendelkezik a technológiai és az informatikai képzések terén, valamint egyebek mellett a járműipar jövőjét érintő területeken is végez kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet, az elektromobilitástól az autonóm járművekig – ismertették a közleményben.