Egykori diákjuk előtt tisztelegtek

Egyetem

Vers- és prózamondó versennyel, valamint koszorúzással emlékeztek meg Wass Albert halálának évfordulójáról a pallagi Balásházyban.

Kevesen tudják, de az erdélyi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja a Debreceni Gazdasági Akadémián folytatta tanulmányait, és szerzett erdészeti diplomát 1931-ben. Az iskola ma már a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiumaként működik Pallagon.

Az intézményben az író, költő 1998-as halála után vált hagyománnyá, hogy évente vers-és prózamondó versenyt rendeznek, amely Wass Albert nevét viseli. Az idei megmérettetésre hét debreceni középiskolából érkeztek résztvevők. A versenyzőknek először egy – a házigazdák által kiválasztott és előre megküldött – prózarészletet, valamint egy XX. századi magyar vagy határon túli magyar szerző szabadon választott versét kellett előadni. A szavalatokat háromfős szakmai zsűri értékelte, a legjobbak könyvjutalmat kaptak.

A verseny szünetében pedig a Wass Albert Társasággal közösen tisztelegtek az író előtt az iskola tanárai és diákjai az intézmény udvarán, ahol megkoszorúzták a haláláig száműzetésben élő gróf emléktábláját.