Új műszer uniós forrásból

Egyetem

Az orvos távollátó szemeként is segítheti a gyors beavatkozásokat az a műszer, amelyet európai uniós forrásból szerzett be a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszéke. Az intubációs fiberoszkóp egy olyan berendezés, mely láthatóvá teszi a láthatatlant a légcsőben és hörgőkben, elősegíti szükség esetén a gyors légútbiztosítást a betegnél. A határokon átívelő HURO projekt keretében a projektvezető Nagyváradi Polgármesteri Hivatal partnereként működött közre a Debreceni Egyetem. „Az egészségügyi kockázatok megelőzése Nagyváradon és Debrecenben csúcstechnológiával felszerelt műtők révén” című, az Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott 2,2 millió eurós összköltségű pályázatban jelentős műszerezettséget fejlesztő beruházásokat is végrehajtottak az elmúlt két évben.

Az intubációs fiberoszkóp egy olyan optikai műszer, amely továbbítja a fényt és a képet, finom, vékony és hajlékony üveg vagy műanyag rostok kötegén keresztül. A test belsejének megtekintésére szolgál, közvetíti a képet a vizsgáló szeméhez. Használata kevesebb sérülésveszéllyel jár, a tubus a legnehezebb helyzetekben is biztosan jó helyre kerül. Az orvos képes az eszköz végét a beteg légútjaiban mozgatni, mely át tud siklani minden akadályon és minden mögé be tud nézni. A műszert digitális képalkotó berendezéshez is lehet csatlakoztatni, ezáltal mozgóképet vagy állóképet lehet rögzíteni.

A műszerrel nem csak látni lehet, hanem azon keresztül kisebb műszerek is levezethetők és lehetővé teszik a diagnosztikai mintavételt a légút olyan mélységeiből, amit másként nem lehet elérni. Az intubációs fiberoszkóp elengedhetetlen minden olyan súlyos légúti betegségnél, ahol hagyományos képalkotó eszközökkel és vérvizsgálattal nem juthatunk diagnózishoz. Nagyban segíti az orvost minden olyan helyzetben, amikor a beteg megfelelő légzőműködésének fenntartásához az intenzív osztályon, vagy a műtőben tubus bevezetése szükséges, de az valamilyen okból nehezített. Az uniós forrásból beszerzett intubációs fiberoszkóp rendkívül karcsú és könnyű, így könnyen hordozható, így vészhelyzet esetén akár a betegágy mellett és nem csak a műtőben vagy az intenzív osztályon használható. A műszerhez kapcsolódik egy nagynak mondható, 2,6 mm átmérőjű elszívó csatorna, amely alkalmas akár nagyon sűrű váladék eltávolítására is a beteg légútjából.

 

 

Projekt információk

 

Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013

Prioritási tengely 2 „Társadalmi és gazdasági kohézió erősítése a határmenti térségben”

Beavatkozási terület 2.4. „Egészségügy és közös veszélyelhárítás”

Terület 2.4.1. „Közös egészségügy, kockázatkezelési infrastruktúra fejlesztése”

Akronim: JOR_DO

Szerződés: HURO/1101/036/2.4.1

Projekt vezető: Nagyvárad Polgármesteri Hivatal, Románia

Telefon: +40 259 437 000 | Fax: + 40 259 437 544 | http://www.oradea.ro/

Partner: Debreceni Egyetem, Magyarország

Telefon: +36 52 512 900 | Fax: +36 52 508 339 | http://www.unideb.hu/

A pályázat összértéke: 2.219.990.- EUR