Búcsúznak a külföldi diákok

Egyetem

Szemeszterzáró karácsonyi vacsorával búcsúztak a várostól és az egyetemtől azok a külföldi cserediákok, akik fél évig tanultak a Debreceni Egyetemen.

December 12-én este a DE HÖK Hallgatói Külügyi Bizottsága és a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ szervezésben a Főépület Díszudvarán tartották a búcsúestet.

A karácsonyi vacsorán brazil, olasz, spanyol, francia, lengyel, kínai, koreai, mexikói, ukrán, német, amerikai, indonéz, lett, litván és török diákok zárták a félévet. A hallgatók mellett oktatók, koordinálók és a külügyi bizottság tagjai is – összesen 240-en – vettek részt az eseményen.

A diákok különböző mobilitás programok jóvoltából érkeztek Debrecenbe. Sokan jöttek Erasmus ösztöndíjjal, vagy a bilaterális kapcsolatoknak, illetve a Brazíliából érkező hallgatók a Tudomány Határok Nélkül programnak köszönhetően. Többségük orvosi, műszaki, jogi, agrártudományi, bölcsészettudományi, vagy gazdasági területen tanult a Debreceni Egyetemen.

A Rektori Hivatal Külső Kapcsolatok Csoportjának vezetője Jánosy Orsolya, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ nevében pedig Kozma László programigazgató köszöntötte a hallgatókat. Emellett Nagy Sándor Alex professzor portugálul üdvözölte a brazil diákokat. A búcsúzók a vacsora mellett a Debreceni Egyetemet ábrázoló karácsonyi képeslapot kaptak ajándékba.

– A karácsonyi vacsorának gyönyörű és elegáns helyszínt biztosított a Díszudvar, ahol mindenki egyszerre ünnepelte a félév végét és az ünnepek közeledtét. A diákok közül sokan zárásig maradtak és a vacsorát követően táncra is perdültek – mondta Erdei Regina, a DEHÖK Hallgatói Külügyi Bizottságának alelnöke.

A Debreceni Egyetemen tanuló külföldi diákok ebben a félévben is számos program keretében ismerkedhettek meg az egyetemmel, a várossal, emellett Magyarország főbb nevezetességeivel, kultúrájával és a magyar nyelvvel is. A DEHÖK Hallgatói Külügyi Bizottsága a jövő félév előkészítését és programjait is tervezi már, emellett hamarosan meghirdetik az Erasmus Buddy programot, amelyre magyar diákok jelentkezését várják, hogy a jövőben ők segíthessék a cserediákok eligazodását a Debreceni Egyetemen.

unideb.hu