AAV USA tengerészgyalogság

Az amerikaiak közül egyre kevesebben bíznak a hadseregükben

Világ

Az Egyesült Államokban kisebbségbe kerültek azok, akik teljes mértékben megbíznak az ország hadseregében, és ennek legfőbb oka szerintük a katonai vezetés átpolitizáltsága – derül ki a Ronald Reagan Alapítvány és Intézet éves kutatásából, amelyet a héten hoztak nyilvánosságra.

A 2022-es felmérésben a megkérdezettek 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nagy mértékben bízik a hadseregben, négy évvel ezelőtt az arány még 70 százalék volt. A megkérdezettek 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a bizalomvesztés oka a hadsereg vezetésének átpolitizáltsága, és 59 százalék szerint ehhez hozzájárult Joe Biden elnöknek mint a hadsereg főparancsnokának rossznak ítélt teljesítménye.

Ötven százalék mondta azt, hogy a befogadás, az egyenlősítés és a sokszínűség elveit is magába foglaló, úgynevezett “woke-gyakorlatnak” a katonai hatékonyságra gyakorolt hatása volt a bizalma megingásának oka, míg 46 százalék esetében a katonaság soraiban szolgáló “szélsőjobboldali és egyéb szélsőséges emberek” ásták alá a korábbi bizalmat.

Emellett bizalomcsökkentő tényező volt az amerikai hadsereg iraki és afganisztáni teljesítménye, valamint a hadsereg ütőképességébe vetett hit csökkenése.A felmér ésben részt vevő 18-29 év közötti amerikaiaknak csupán 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy abszolút kész, vagy egyszerűen csak hajlandó lenne szolgálni a hadseregben. Az elemzés szerint ez rámutat arra, hogy a fegyveres erők miért nem tudják feltölteni az állomány létszámát már hosszú évek óta.

Az összes megkérdezett 57 százaléka mondta azt, hogy az Egyesült Államoknak változatlanul ki kell tartania Ukrajna támogatása mellett az orosz agresszió elleni harcban. Harminckilenc százalék szerint az ország eddig megfelelő mennyiségű segítséget küldött, viszont az embereknek mintegy 25-25 százaléka szerint túl kevés, illetve túl sok segítséget adott az Egyesült Államok Ukrajnának.

A többségnek, 60 százaléknak kedvező, míg 23 százaléknak kedvezőtlen képe van a NATO-ról. Hetvenegy százalék támogatja, hogy az észak-atlanti szervezet Finnországgal és Svédországgal bővüljön, míg Ukrajna csatlakozási kérelmére 61 százalék tekint pozitívan.

A Reagan National Defense Survey november közepén készült, az egész országra kiterjedő éves kutatását a Ronald Reagan Institute végzi 2018 óta. Célja, hogy segítse a választott és egyéb tisztségviselőket, valamint szervezeteket a katonai kérdésekben való döntéshozatalban.