A Wizz Air Palermóban nyitja meg 42. bázisát

Világ

A Wizz Air Palermóban nyitja meg 42. bázisát, ahol 2021 júniusától két Airbus A321 típusú repülőgépe áll szolgálatba – közölte a légitársaság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint negyedik olaszországi bázisról a Wizz Air 7 új útvonalat indít, és 4 további belföldi járatot Bologna, Brindisi, Pisa, Milánó-Malpensa és Catania repülőteréről

A Wizz Air Olaszországban 2004-ben kezdte meg működését egy Bergamo és Katowice közötti járat elindításával. A légitársaság az elmúlt 17 évben 41 millió utast szállított Olaszországból induló és az oda érkező járatain.

A Wizz Air flottája 136, átlagosan 5,4 éves, az Airbus A320 és Airbus A320neo típusú keskenytörzsű repülőgépcsalád tagjaiból áll, és 268 Airbus A320neo családba tartozó repülőgépet rendelt meg.40x30x20cm-es méretig.

A koronavírus-járvány tavaly márciusi kitörése óta a Wizz Air “elégetett” egymilliárd dollárt, és változatlanul “rakják a máglyára” a pénzt, hiszen többféle veszteséget kénytelenek elkönyvelni – mondta Váradi József, a cég vezérigazgatója a napokban egy romániai online üzletember-találkozón.

Az üzleti konstelláció szélsőségesen negatív, de ez senkit sem érdekel, csak az, hogy a pandémia utáni átrendeződésben ki milyen piaci pozíciókat fog szerezni. “Gyakorlatilag mi vagyunk az egyetlenek, akik
változatlanul invesztálunk, bővítjük a repülőgépflottánkat, és az egész iparágban nekünk a legmagasabb a likviditásunk. A befektetőknek mi vagyunk az egyik ritka reménysugár” – fogalmazott.

A légitársaság, amelyet 40 millió utas választotta a 2020. március 31-ével végződött pénzügyi évben, jelenleg a kapacitása mintegy 15-20 százalékát üzemelteti. A vezérigazgató szerint a forgalmuk 2022-re konszolidálódik.

Tavaly novemberben a cég szeptember 30.-ával zárult üzleti fél évének adatairól beszámolva közölte: 70 százalékkal 6,6 millióra csökkent az utasok száma az egy évvel korábbihoz képest, a járatok töltöttsége 94-ről 64 százalékra esett a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások miatt.

A Wizz Air bevételei 71 százalékkal 471 millió euróra estek adózás és értékcsökkenés előtti eredménye 17 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 607 millióval, az adózott eredmény 243 millió euró veszteség volt, az egy évvel korábbi 368 millió eurós nyereséggel.