Vélemény – Hajtóvadászat vállalkozók ellen

Vélemény

Sokakat meglepett, másokat sokkolt a tegnap reggeli hír, amiből megtudhattuk, hogy a szoboszlói Hotel Délibáb és az ebesi székhelyű Privát élelmiszerlánc tulajdonosát az adóhivatal nyomozói letartóztatták. Pedig, ha belegondolunk, ez nem volt váratlan. Már tavaly a hatóság cégkeresztjében volt az illető és a dolgozói. Ha valaki, akkor ők tudják, hogy mi az adminisztratív zaklatás.

Tény, hogy nem tartott be minden szabályt, és ezért már korábban megkapta, ami járt. Most azonban kimondhatjuk, hogy bűne az volt, hogy nem engedett a zsarolásnak, és nem engedte be a cégeibe a disznófejű nagyurat. Nem ő az első, és nem is az utolsó, akit az állami intézmények felhasználásval szorongatnak meg, próbálják ellehetleníteni, hajtóvadászatot indítanak ellene.

Tény, hogy a dubaji fedővállalkozás és az adóoptimalizás amatőr módon volt megoldva. Nyilván egy magyar vállalkozó kismiska a multikhoz képest ilyen téren. Gondoljunk csak arra az ismert áruházláncra, amelyik 2010-ben csak 50 millió adót fizetett, mert megtalálta a törvényekben rejlő kiskapukat. És itt van a kutya elásva. A törvényi szabályozáson kell változtatni.

Nem állapot az, hogy évente változnak az adótörvényeink. Nem állapot az, hogy a rendszerváltás óta egy olyan politikai elit kényének-kedvének van kitéve az ország, akik x összegért hoznak törvényeket, x összegért kiskapukat hanynak (az olajszőkítés törvényileg volt megalapozva) és akkor visonganak, amikor ezeket a kiskapukat azok is megtalálják, akiknek nem szánták.

Változásra van szükség. Kiszámítható és stabil jogi környezetre, ahol évekre előre lehet tervezni. Amíg ez nincs meg, addig hiába álmodik Varga Misi, mellesleg a kormány egyik legbecsületesebb tagja, arról, hogy tömegek fognak vállalkozni.

– N. Nagy Sándor –

3 thoughts on “Vélemény – Hajtóvadászat vállalkozók ellen

 1. Nem értek egyet a javasolt törvénykezésbeni változtatásokkal, mert eredménye hátrányos lehet a hatalmi klientúra bagóért történő cégvásárlásai terén. “Én nem hiszem, hogy normális vagyok.”

 2. A nyomozóhatóság nagyon szeretné, ha nemcsak ők, hanem a közvélemény, sőt: a bíró is összekeverje az adózási illetőséget a lakóhellyel.

  A kérdéses egyezményben így néz ki az adózási illetőség, amire a bűncselekmény gyanúját alapozzák:

  5. Cikk
  BELFÖLDI ILLETŐSÉGŰ SZEMÉLY
  1. Ezen Egyezmény alkalmazásában az „egyik Szerződő Államban belföldi illetőségű személy” kifejezés jelenti:

  (a) az EAE esetében:
  (i) bármely természetes személyt, akit az Egyesült Arab Emírségek jogszabályai szerint itt lakóhelye, székhelye vagy más hasonló ismérv alapján belföldi illetőségű személyként kezelnek; https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1300161.tv

  Az ügyben, a K. Ferencnek nem volt Magyarországon lakóhelye, tehát magyar a lakcímkártyáján az áll, hogy külföldön lakik, viszont volt lakóhelye az Egyesült Arab Emirátusokban. Ezt a HVG gazd cikk is írja. Az Emirátusokban egyébként akkor adják meg a letelepedést és ezzel a lakóhelyet, ha valaki legalább 2 alkalommal belép 179 naponként. Bizony. A lényeg, hogy jogszerűen volt nem magyar adózási illetőségű, hanem az adózási illetősége az Egyesült Arab Emirátusokban volt.

  Mindez ténykérdés, így ez a bűnügy – a téves vádat és a téves ítélkezés esetét kivéve – már most megbukott. Az viszont gond, hogy a téves vád önmagában alkalmas erkölcsi károkozásra és ezt a nyomozóhatóság is jól tudja. Az erkölcsi kár pedig megmásíthatatlan, kárpótolhatatlan.

  Az is gond, hogyha egy amúgy tehetséges újságíró sem írja le, hogy az “adózási illetőség” kifejezést egy ilyen cikkben, akkor az egész ügyből nem fog érteni senki, semmit (már aki meg akarja érteni).

  Az adóügyi illetőség kérdése így nem bűnügy, hanem legfeljebb adójogi vita. Mindenki figyelmébe ajánlom az EU és McDonald’s vitáját, ahol Luxemburg miatt az adózási illetőség okán “nemadóztatás” alakult ki, amely az EU adórendszerében a jogdíjak adózásának tudatos semlegesítéséből eredt, így a McDonald’s nem hibázott. Letartóztatás, vagy házkutatás meg egyáltalán nem volt. Akkor közel 2 MdEUR adó esett ki, egyetlen cég miatt: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2019.195.01.0020.01.HUN&toc=OJ:L:2019:195:FULL (Azóta a jogdíj adózását teljesen megváltoztatták).

  A fegyver, a lőszer és a pálinka ügye pedig nem a nyilvánosságra tartozik, bár kétséges, hogy ezek ügyében bűncselekmény történt volna.

  https://hvg.hu/gazdasag/20200807_magyar_milliardos_letartoztatas_nav_adocsalas

 3. ,,Nem állapot az, hogy évente változnak az adótörvényeink. ” és a becsületes adócsaló nem tud profi módon adót csalni!
  Ez nem állapot kérem!
  Amerikában a legsúlyosabb bűncselekmény:
  1. adócsalás
  2. semmi
  3 elnökgyilkosság
  4 gyerekgyilkosság
  stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük