Baráth Péter

Egy fontos mutató alapján a Loki az NB I legjobb csapata

Sport

A saját nevelésű játékosoknak jutó játékpercek arányában az NB I-ben a DVSC 49.6 százalékkal a legjobb – ismertette a CIES, azaz a svájci sporttudományos intézet felmérését a Nemzeti Sport.

A 49.6 százalék valamivel kevesebb, mint a játékpercek fele, de a DVSC így is toronymagasan kiemelkedik az NB I-ből. A második helyezett MTK Budapest 23.9, a harmadik Újpest 21.6 százalékon áll.

A sporttudományi központ definíciója szerint az számít saját nevelésnek, aki 15 és 21 éves kora közt legalább három idényt lehúzott az adott klub utánpótláscsapataiban futballozva. A kimutatás a 2021–2022-es idény április 19-éig lejátszott mérkőzésein alapul.

A kimutatás szerint Mezőkövesden egyetlen perc sem jutott a kritériumoknak megfelelő futballistának, de szintén egy százalék alatti mutató jött ki a Mol Fehérvár FC és a Ferencváros esetében is.

Ami a keretekben szereplő saját nevelések számát illeti, 15 fővel szintén a DVSC vezet. Az MTK tízzel a második, míg a Paks és a Honvéd 8 fővel a képzeletbeli dobogó harmadik helyén áll.