Újabb Eb-film: „Zaj a csendben”

Sport

Az MTVA saját alkotását január másodikán mutatták be 19:00 órai kezdéssel, „Zaj a csendben” címmel. A közel két órás filmben bemutatja az M4 Sport, hogy a magyar labdarúgó válogatott milyen úton keresztül jutott ki a 2021-re halasztott, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra.

Idén el vagyunk kényeztetve, az MLSZ TV YouTube-csatornáján ugyanis már láthattunk egy két részes filmet „A legszebb ajándék” címmel:

Megérkezett „A legszebb ajándék” – kisfilm készült a válogatott Eb-kijutásáról

A film George Leekens távozásával indul, és Marco Rossi kinevezésével. A kapitányváltásról hallhatjuk Csányi Sándort is. A filmben láthatjuk Wili Orbánt, aki sérülésekkel küszködött. Nemanja Nikolicsot, aki a válogatottba való visszatéréséről árul el kulisszatitkokat. Szalai Ádámmal interjút, ahol az egyik német televízióban beszél a válogatott Eb esélyeiről. Láthatjuk a vírus hatásait a foci világában. A debreceni nevelés, Sigér Dávid bombagólját a Celtic elleni Bajnok ligája találkozóról. 24:20-24:30 perc között pedig a Semleges Térfél nézők számára feltűnik egy ismerős arc, Kolárik József, akinek a sajtótájékoztatón feltett kérdését játszották be.

2020 őszén tíz hónap után ismét találkoztak a játékosok a válogatottban. Elkezdődik az első összefoglaló, a Nemzetek Ligájában a Törökország – Magyarország találkozó, amely megadta a lendületet, hiszen egy remek Szoboszlai-szabadrúgással megnyertük a találkozót. Utána hallhatjuk Dominik mellett az édesapját is, hogyan vélekedik a fiáról.

Ezt követően haladunk tovább az időben, a hazai Oroszország elleni meccsel, amelyen Sallai Roland szerez egy átemelős gólt, ami csak szépségtapasz volt. Sallai édesapját hallhatjuk fia találatáról, amely a lábteniszezésnek köszönhetően születhetett meg.

Következhetett az első sorsdöntő összecsapás Bulgária ellen. A mérkőzés előtt Loic Nego bemutatkozásának előzményeibe is betekinthetünk, és az ő érzéseibe, gondolataiba. A bolgárok informálatlanságát is láthatjuk, akik nem voltak tisztában a mérkőzés előtti napokban azzal, hogy Szoboszlai nem lép pályára. A 3-1-re megnyert találkozó után két Nemzetek ligája összecsapás következett a válogatott számára Izland előtt.

Belgrádban a szerbek vendége volt a magyar csapat. Amely mérkőzésen az ex-debreceni Könyves Norbert debütáló gólja döntött. Könyves mellett az őt felfedező edzőt, Mladen Simendicet is hallhatjuk arról, milyen is volt fiatalon Könyves. A szerbek után következtek az oroszok, a hazai vereség után sikerült javítanunk, és 0-0-s döntetlent ért el a válogatott.

A Magyarország – Izland meccs előtt Szoboszlai Dominik került a középpontba. Sajnos a vírus miatt nem volt egyértelmű az ő játéka. A helyzettel kapcsolatban Szoboszlai mellett az édesapja és Csányi Sándor is megszólalt. Sajnos azonban nem ez volt az egyetlen nehézsége a válogatottnak, hiszen Marco Rossi is elkapta a koronavírust, így személyesen nem tudott a csapattal tartani a sorsdöntő összecsapásra. „A legszebb ajándék” után ebben a filmben is láthatjuk Szalai Ádám meccs előtti motivációs beszédét, amelyet nem is lehet elégszer hallani egy igazi magyar futball szurkolónak. A találkozót végül 2-1-re megfordította a magyar válogatott, amellyel kijutott a 2021-es Eb-re.

Az évet két Nemzetek Ligája összecsapással zárta a válogatott, ahol kényszerűségből Gera Zoltán irányította a válogatottat. A kérdés az volt, hogy hányadik helyen zárja a válogatott az NL-csoportját. Következett a Szerbia elleni visszavágó, ezúttal Budapesten. Kalmár Zsolt volt a meccs embere, aki kiegyenlített, ezzel megtartva esélyeinket a feljutásra.

A film utolsó mérkőzésén Törökországot láttuk vendégül. Ezen az összecsapáson két debreceni nevelés góljával nyertünk. Sigér találata után Varga Kevin döntötte el, hogy csoportelsőséggel zárjuk az évet, és Gera Zoltán győzelmével a kispadon.

A „Zaj a csendben” egy igazán profi alkotás lett, méltó a válogatott évéhez. Nem összevethető „A legszebb ajándék”-kal. Az olyan, mintha ennek a filmnek az előzetese lenne. Inkább hasonlítható a négy évvel ez előtti „Még 50perc”-hez. Egyedül, ami hiányolható ahhoz képest, az öltözői betekintések a meccsek előtt, és azok félidejében, de cserébe sokkal több interjút kaptunk a játékosokkal, hozzátartozóikkal, a szövetségi kapitánnyal, amelyeket eddig még nem láthattunk. Rengeteg érdekességeket tudhatunk meg a csapat tagjairól, akikről egyébként sohasem tudhattuk volna meg ezeket az információkat. A magyar csapat szebbé tette sok millió magyar számára ezt a nem túl boldog 2020-as esztendőt, amelyért had mondjak én is köszönetet, és kívánok sok sikert az Európa bajnokságon a magyar válogatottnak!

Aki még nem látta volna a filmet, és kedvet csináltam hozzá, itt megtekintheti utólag.

Hajrá Magyarország!

Fotók: MLSZ

– Arany Balázs –