A debreceni Mihály Kata ezüstérmes lett a vívók magyar bajnokságán

Sport

A centenáriumi magyar vívóbajnokságon a DHSE-PMD párbajtőrözője csak a döntőben szenvedett vereséget.

Kardban Szilágyi Áron és Várhelyi Anna, tőrben Szabados Gábor és Mohamed Aida, párbajtőrben pedig Rédli András és Bukócki Bianka győzött a vívók budapesti országos bajnokságán.

A DHSE-PMD szakosztályának tagjai közül női kardban Horváth Fanni a csoportkörből továbbjutva a legjobb 32 között kapott ki 15-5-re a BVSC-s Várhelyitől. A férfiaknál Urbán Ádám a csoportkört követően a legjobb 64 között erőnyerő volt, majd 15-11-re nyert Alkonyi (BVSC) ellen, a legjobb nyolc közé azonban már nem sikerült bejutnia, mert 15-8-ra kikapott Nagytól (Vasas)

A férfi párbajtőrözők mezőnyében a debreceni Serra Bendegúz, Serra Solt és Aranyos Gerg egyaránt továbbjutott a 128-as főtáblára. Ott Serra Solt 15-13-ra kikapott a BVSC-s Kistől, Aranyos 15-12-re a TSC színeiben versenyző Frölichtől. Serra Bendegúz viszont erőnyerőként bejutott a legjobb 64 közé, aztán 15-11-re nyert az MTK-s Stubnya ellen, ám a 16 közé jutásért rendezett csörtében 15-3-ra alulmaradt a későbbi győztes, idei Európa-bajnok Rédli Andrással (Balaton VK) szemben.

Női párbajtőrben nem indult a tavalyi győztes Szász Emese – könyökét nemrégiben megműtötték, így elővigyázatosságból most inkább pihenteti, a csapatversenyben sem lép majd pástra.

E mezőnyben hét debreceni vívónő lépett pástra. Mihály Kata veretlenül zárta a csoportkört, s bejutott a 64-es táblára. Szintén továbblépett e mezőnybe klubtársai közül Fedor Tamara, Fekete Laura Judit, Pártos Zsófia, Vértesi Lili és Zavoda Dóra is – a debreceniek közül egyedül Ekli Flóra Sára volt kénytelen búcsúzni a verseny e szakaszában.

A 32 közé jutásért:
Zavoda – Simon (MTK) 15-7
Fekete – Kazarján (BVSC) 15-12
Mihály – Barta (Tata) 15-5
Kolczonay (Honvéd) – Vértesi 15-8
Bossányi Honvéd) – Pártos 15-9
Hajdú (Pécs) – Fedor 15-9

A 16 közé jutásért:
Fekete – Panácz (MTK) 15-14
Mihály – Pleesz (Vasas) 11-10
Nagy (DVE) – Zavoda 15-12

A 8 közé jutásért:
Mihály – Kiss (BVSC) 15-10
Bukócki (BVSC) – Fekete 15-14

Az elődöntőbe jutásért:
Mihály – Várnai (Honvéd) 15-12

Mihály Kata tehát szépen lépdelt előre, s bejutott az elődöntőbe. A DHSE-PMD vívónője a legjobb négy között Szabó Laura (BVSC) ellen nyert meggyőző fölénnyel, 15-9-re. Az aranycsatában a fővárosi vasutas klub másik párbajtőrözője, Bukóci Bianka volt az ellenfél, s e csörtét a BVSC-s vívónő nyerte 15-9-re, így Mihály Kata a magyar bajnoki dobogó második fokára állhatott.