Női kézilabda Eb – Történelmi győzelem kellene Debrecenben

Sport

Nem mindennapi bravúrt kell bemutatnia a magyar női kézilabda-válogatottnak, győznie kell az olimpiai bajnok norvégok ellen szerdán, hogy teljesítse a célkitűzést, a hat közé jutást a magyar-horvát rendezésű Európa-bajnokságon. Kontinensviadalon a magyarok eddig mind a nyolc alkalommal kikaptak a norvégoktól.

Tulajdonképpen a hazai pályát leszámítva minden a már csoportelsőként biztos elődöntős ellenfél mellett szól: szenzációs formában van, nem veszített pontot a tornán, és toronymagas esélyese az aranyéremnek, ráadásul a magyarok elleni mérlege imponáló, már-már sokkoló.

Ezzel szemben Németh András szövetségi kapitány együttesének főleg támadásban kellene jelentősen javulnia. A védekezésre és Kiss Éva kapus teljesítményére nem lehet panasz, ám az ellenfelek térfelén szemet szúró a bizonytalanság. A románok ellen még elég volt a húsz lőtt gól, a norvégokhoz hasonló stílust képviselő dánok ellen már nem.

A szakvezető panaszkodott is, hogy nincs igazi vezéregyéniség – ahogy ő fogalmazott: falkavezér -, miután Görbicz Anita terhessége miatt nem vállalhatta a szereplést az Eb-n. Németh elismerte: csapata a vártnál gyengébb a győri világklasszis irányító nélkül. Néha Tomori Zsuzsanna, néha a középdöntőre becserélt, 18 esztendős Tóth Gabriella tud lendületet adni, ugyanakkor Kisst leszámítva mindenkitől többet vár.

“Bátrabb játékra lenne szükségünk. Remélem, a fiatalok az eddiginél többet mernek majd vállalkozni” – jegyezte meg a kapitány, aki kedden nem tart edzést, inkább pihenést, regenerálódást ír elő játékosainak.

Amikor szerdán este fél 9-kor a magyarok pályára lépnek, már tudni fogják, hogy milyen eredményt kell nekik elérni a “legyőzhetetlennek tűnő” norvégok ellen: elég-e a kézilabdában nagyon ritka döntetlen vagy nyerni kell. A vereséggel akár a tizedik helyre is visszazuhanhat az együttes, mert “alulról” a románok beelőzhetnek a pont nélküli lengyelek elleni sikerükkel.

Az biztos: bármi lesz a szerda délutáni két összecsapáson, ha a magyarok este nyernek, akkor középdöntős csoportjukban a harmadik helyen végeznek, és pénteken a zágrábi ág harmadikjával találkoznak majd az ötödik helyért a budapesti Papp László Arénában.
A norvégok ellen nem volt sok sikerélménye a magyar női válogatottnak. Az északiak sorozatban kilencszer, tétmérkőzésen megszakítás nélkül hatszor nyertek. Az utolsó magyar győzelem 2007. február 28-án született, Szombathelyen barátságos találkozón 32-27-re nyert a hazai csapat. Világversenyen legutóbb 2005. december 10-én, a szentpétervári vb-n – amikor szintén Németh András dirigálta a gárdát – 20-18-ra diadalmaskodtak a magyarok.

Tétmeccsen azóta hatból hatszor nyertek a norvégok és átlagban 12,5 góllal (!) voltak jobbak. A magyarok ebben a rossz sorozatban egyszer tudtak húsz gólnál többet dobni, de kétszer csak 13-ig jutottak. A skandinávok pedig négyszer elérték a 33 gólos határt.
Kontinensviadalon taroltak a norvégok. Az Eb-k 1994 óta íródó történelmében a két válogatott nyolcszor találkozott és a magyarok mindig kikaptak. Akadt, hogy csak egy góllal (23-24, 2002, Farum, Dánia), volt, hogy 21-gyel (!) (13-34, 2010, Lillehammer), de volt még kétszer 14, és egyszer 15 találat a különbség. Utóbbi 2004-ben Budapesten, az elődöntőben (29-44). Átlagban 10,5 góllal dobtak többet a norvégok a magyaroknál Eb-ken.

A program:
középdöntő, I csoport (Debrecen):
szerda:
3. forduló:
Románia-Lengyelország 16.00
Dánia-Spanyolország 18.15
Norvégia-Magyarország 20.30

Az állás: 1. és már elődöntős Norvégia 8 pont, 2. Dánia 5, 3. Spanyolország 4 (102-99), 4. Magyarország 4 (95-92), 5. Románia 3, 6. Lengyelország 0
Az első két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik az Eb ötödik helyéért játszik.

Hétfőn játszották:
Dánia-Magyarország 23-20
Románia-Spanyolország 22-20
Norvégia-Lengyelország 26-24
Szombaton játszották:
Magyarország-Románia 20-19
Norvégia-Spanyolország 29-26
Dánia-Lengyelország 28-19