Bíróság, kalapács

Ékszerrablókat ítéltek fegyházbüntetésre jogerősen Győrben

Rendőrség

A Győri Fellebbviteli Főügyészség sikeresen indítványozta a büntetés súlyosítását azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik társaikkal egy veszprémi ékszerboltot raboltak ki.

A tényállás szerint a két román férfi és ismeretlenül maradt négy társuk 2020. november 4-én, délután, egy veszprémi ékszerboltban követték el a bűncselekményt. Arcukat maszkkal, csuklyával eltakarták, kalapácsokat és egy rudat magukhoz vettek, majd befutottak az üzletbe. Ott összetörték az ékszertárolókat, és a táskáikba kezdték pakolni az ékszereket. Az eladó próbálta ezt megakadályozni, ezért vele dulakodtak, egyikőjük a kalapács nyelével a vállát megütötte. A támadás 33 másodpercig tartott, miután a vádlottak és a társaik a helyszínről elmenekültek.

Őket Romániában elfogták, majd a magyar hatóságoknak átadták.

A rablók 11.683.909 forint értékű ékszert vittek el, az üzlet berendezésének összetörésével és a tárolóból kiesett ékszerek megrongálódásával 3.447.610 forint kárt okoztak.

A Veszprémi Törvényszék a vádlottakat társtettesként elkövetett rablás bűntette és társtettesként elkövetett rongálás bűntette miatt 9 év, illetve 8 év fegyházbüntetésre ítélte, 10 évre kiutasította őket Magyarország területéről. Az egyik vádlott különös visszaeső, ezért kapott súlyosabb büntetést.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása, a vádlottak és védőik felmentés érdekében fellebbeztek.

A Győri Ítélőtábla a 2024. február 13-án kihirdetett ítéletében egyetértett a főügyészség álláspontjával. A bíróság a szabadságvesztés büntetéseket 12 évre, illetve 10 évre súlyosította.