Tizennyolc gyalogosgázolás Győrben

Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2023 év első öt hetében három gyalogosan közlekedő személy hunyt el, illetve tizenöt járókelő sérült meg közlekedési balesetben. Nem kis számban kijelölt gyalogos átkelőhelyen történt a gázolás.

A közlekedés legvédtelenebb résztvevői a gyalogosok. A velük összefüggő balesetek során szinte minden esetben személyi sérülés történik, illetve sajnálatos módon tragédia is bekövetkezhet. Annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozataivá, mind maguk a gyalogosok, mind a járművezetők rendkívül sokat tehetnek.

A téli időszakban a változékony időjárás, az ingadozó hőmérséklet, a különböző halmazállapotú csapadék, a köd miatt csökkent látótávolság nagyobb figyelmet és türelmet igényel a közlekedésben résztvevőktől. Egyik napról a másikra, sőt napszakonként is változnak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

Gyalogosan csak alapos körültekintést követően lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről. Számítsanak rá, hogy a hosszabb fékút miatt a járművek nehezebben tudnak megállni. A járművezetők fokozott óvatossággal, csökkentett sebességgel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, valamint azokat az útszakaszokat, ahol a gyalogosok megjelenésére lehet számítani (iskolák, bevásárló központok, piacok, buszmegállók környéke). A forgalomirányító fényjelző készülékek jelzéseinek betartása mindenki számára kötelező!

Az elmúlt öt hétben vármegyénk területén Felpécen, Sopronban és Töltéstaván történt közlekedési balesetek következtében három gyalogos vesztette életét.A megjelölt időszakban bekövetkezett baleseteknél Győrben hét, Mosonmagyaróváron három, Sopron városában szintén három, míg Csornán és Fertőszentmiklóson egy-egy gyalogos került sérülésekkel kórházba.

Kép: illusztráció.