Őrizet alatt jogerősen elítélt bolgár embercsempés

Rendőrség

A Kalocsai Járási Ügyészség gyorsított eljárásban minősített embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állított egy bolgár férfit, aki 2021. szeptember 17-én, éjjel, a szerb-magyar határ közeléből 12 szír bevándorlót akart fizetségért Nyugat-Európába továbbszállítani. A rendőrök Dusnok térségében elfogták őket.

A vád szerint a bolgár férfi 2021. szeptember 17-én, éjfél előtt nem sokkal egy bolgár honosságú kisteherautóval megjelent a szerb-magyar államhatár közelében azért, hogy 12 szír határsértőt Nyugat-Európába szállítson. A vádlott tudta, hogy a szállítandó személyek a határt tiltott módon lépték át, és magyarországi tartózkodásuk nem jogszerű. Sikeres szállítás esetén az embercsempész 100 eurót kapott volna fejenként.

A vádlott a bolgár kisteherautó mennyezetében kialakított rejtekhelyen három, a csomagtérben további kilenc embert rejtett el, majd elindultak. Dusnok közelében azonban a kalocsai rendőrök elfogták őket.

A nyomozók a bolgár embercsempészt őrizetbe vették, és kezdeményezték a bíróság elé állítását. A Kalocsai Járási Ügyészség a rendőrséggel együttműködve, az őrizet ideje alatt, 2021. szeptember 20-án bíróság elé állította a vádlottat vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt.

A Kalocsai Járásbíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottat és 3 év 3 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, 6 év 6 hónapra kiutasította Magyarország területéről, továbbá a bolgár kisteherautót elkobozta. Az ítéletet mindenki tudomásul vette, így az jogerős.