Felfüggesztett börtönt kapott a sikkasztó debreceni postás

Rendőrség

Gyorsított eljárásban, jogerősen egy év nyolc hónap, végrehajtásában négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a debreceni postást, aki küldeményekkel és pénzzel eltűnt, majd Budapesten fogták el – közölte a hajdú-bihari főügyész pénteken az MTI-vel.

Jónáné Pocsai Edit emlékeztetett rá, hogy a postás augusztus 11-én a rábízott küldemények közül egy debreceni lakosnak nem kézbesítette a neki küldött 64 647 forintot, hanem az utalványt a nevében átvevőként aláírta, majd az okiratot a munkaideje végeztével a munkáltatójának leadta, a pénzt eltette.

Két nappal később 2,3 millió forint készpénzzel és 28 ezer forint értékű sorsjeggyel, valamint több küldeménnyel indult el munkahelyéről, de a járandóságok kézbesítését nem kezdte meg, a munkahelyén nem jelentkezett. A pénzt és a sorsjegyeket elvitte, ezzel 2 millió 328 ezer forint kárt okozott – tette hozzá a főügyész.

A postást augusztus 18-án Budapesten fogták el, a készpénz egy részét, 1 305 710 forintot lefoglalták, így a kár részben megtérült. A Debreceni Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészség indítványára augusztus 19-én elrendelte a férfi előzetes letartóztatását. A gyanúsított beismerte a bűncselekmények elkövetését.

A Debreceni Járásbíróság gyorsított eljárásban a büntetlen előéletű férfit nagyobb értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt egy év nyolc hónap időtartamú, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.