Edda 40

Edda „testközelben” Debrecenben

Kultúra Party Zone

Szó szerint testközelben élvezhettük vasárnap este az idén 40 éves Edda Művek debreceni koncertjét. Igaz, nem feltétlenül a zenekarral lehettünk testközelben, hanem a közönség többi tagjával. A Lovardában rendezett buli olyan szinten volt telt házas, hogy időnként az élvezhetőséget is akadályozta.

Egymást érték a jobbnál jobb programok a Lovardában az év végi ünnepek idején is. Én már a Best FM 90-es évek partyján is azt hittem, hogy telt ház van, ennél többen itt már nem lehetnek. De akkor még nem láttam az Edda másnapi koncertjét. A küzdőtéren összezsúfolódott tömegnek az ajtóban állt a vége, így be sem lehetett férni, csak tolakodás árán. Sokaknak már csak fent jutott hely, de ott is több sorban állt a tömeg, voltak akik székeket vittek, arra állva próbálták megpillantani Pataky Attiláékat. Így a mögöttük állók még annyit sem láttak. A helyekért itt is harc folyt, többen a durva lökdösődéstől sem riadtak vissza. Voltak, akik már csak a büféből, az üvegen keresztül nézték és hallgatták a koncertet.

Ez azért is volt furcsa, mert az előző napi Best FM retro bulira is elkelt minden jegy, ott is telt ház volt, mégis el lehetett férni úgy, hogy a küzdőtéren két söröspult, és asztalok is foglalták a helyet. Az Edda koncertre ugyanúgy elkelt minden jegy, viszont szemmel láthatóan, és érzékelhetően sokkal nagyobb tömeg volt. Még annak ellenére is, hogy hiányoztak a söröspultok és az asztalok is a küzdőtérről. A gyanútlan szemlélődének mindez úgy tűnhetett, hogy különböző mennyiségű eladott jegy jelentette a telt házat a két eseményen, miközben a helyszín ugyanaz volt.

Tömeg

Az Edda hozta a tőlük megszokott magas minőséget, az idén 63 éves Pataky Attila és társai korukat meghazudtoló kirobbanó formában vannak. Két és fél órás, energikus rock bulit nyomtak le, fantasztikus hangulatot csináltak. Senkinek nem lehetett rájuk panasza, minden ismert dalukat eljátszották a régi klasszikusoktól kezdve az újabbakig. Megmutatták, miért is ők immáron 40 éve az ország egyik vezető rockzenekara. Az elsőtől az utolsó pillanatig emelkedett hangulatban tartották a közönséget, a ráadásban is olyan dalokat nyomtak, mint a “Kör”, vagy a “Kölyköd voltam”.

Az egymásnak préselődött tömegben azonban nem sok lehetőség volt arra, hogy nagyot bulizzon az ember ezekre a klasszikus rockdalokra. Pedig az Edda koncert igazi családi esemény, amelyen az óvodás korosztálytól kezdve a nyugdíjasokig mindenki képviseltette magát. Hasonlóképp, ahogyan az idén 25 éves debreceni Tankcsapda jó hangulatú bulijain a Főnix Csarnokban, úgy a 40 éves Edda Művek is simán kiérdemelt volna egy nagyobb helyet, ahogy a közönségük is megérdemelte volna, hogy legyen elég tér egy felszabadultabb bulihoz is.

Kenyeres Attila