Tapolca, 2024. április 16. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter (j) és Mészáros Tímea igazgató a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján rendezett megemlékezésen, a tapolcai Batsányi János Gimnáziumban 2024. április 16-án. MTI/Katona Tibor

Holokauszt-emléknap – Navracsics Tibor: felelősséggel kell emlékezni, hogy jobb világ szülessen

Ország

Fontos évről évre emlékezni a holokauszt áldozataira, továbbadva az emléket, és annak érdekében munkálkodni, hogy a jövő nemzedékek egy jobb világban élhessenek – fogalmazott a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján rendezett megemlékezésen kedden Tapolcán.

Navracsics Tibor a Történetek egy családi albumból című utazó kiállítás megnyitóján hangsúlyozta, hogy a második világháború végén az államok saját állampolgáraik ellen fordultak. Éppen akkor, amikor támogatni kellett volna őket, “iparszerű kegyetlenséggel” törtek az életükre – fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott, Európa bármely településén van ok gyászolni, egyúttal “kötelességünk emlékezni”.

Az iskola folyosóján felállított tárlat tablókon mutatja be a túlélőkkel készített 220 interjú alapján született személyes írásokat, fényképeket. A Centropa Alapítvány által életre hívott tárlat április 27-éig látható a tapolcai Batsányi János Gimnáziumban.

A tárlat nagyon fontos dolgokra hívja fel a figyelmet.

Sulyok Tamás: az áldozatokra emlékezve a jövőért érzett felelősségünket is kinyilvánítjuk

A holokausztra emlékezve, miközben megrendülten hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt, a jövőért érzett felelősségünket is kinyilvánítjuk – jelentette ki Sulyok Tamás köztársasági elnök az Országházban kedden, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, a magyarországi holokauszt 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

A köztársasági elnök kiemelte: csak akkor emlékezünk tisztelettel és őszintén áldozattá vált honfitársainkra, ha újra és újra “szembesítjük magunkat a múltra néző, de a mának és a jövőnek szóló” kötelességgel.

“A múltat, saját személyes múltamat is vállalva hajtok most fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt” – fogalmazott Sulyok Tamás.

Sulyok Tamás
Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke

Jichák Hercog izraeli államelnök videóüzenetben köszöntötte a megemlékezés résztvevőit. Az államelnök hangsúlyozta: a holokauszt a világtörténelem legsötétebb fejezete, és az elkövetett gonosztettek közül is kimagaslik a magyarok ellen elkövetett bűntett, annak sebessége és akadálytalansága miatt.

Azt is mondta: hálás, amiért Magyarország teljes felelősséget vállalt kollaborációjáért a nácikkal, és aktív szerepet vállal a nemzetközi holokausztszervezetekben.

Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke arról beszélt: a hiány, amit a soá okozott és okoz ma is a magyarságnak, máig érezhető, és nem számszerűsíthető, felmérhetetlen.

(MTI)

Fotó: MTI/Katona Tibor