Tanárok és diákok tüntettek Budapesten

Új rendelettel könnyítette meg Orbán a pedagógusok kirúgását

Ország

Péntektől lép életbe, ám visszamenőleg is alkalmazható az az Orbán Viktor által aláírt rendelet, amely az orosz-ukrán háborúra hivatkozva megkönnyíti a renitenskedő tanárok elbocsátását.

Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet „a köznevelési intézmények működését érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról” szól.

A rendelet az orosz–ukrán konfliktusra hivatkozva szabályozza az iskolában dolgozó közalkalmazottak elbocsátását, egyúttal megkönnyíti, hogy rendkívüli felmentéssel vagy azonnali hatályú felmondással kirúgják a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokat.

A munkáltatónak ezentúl nem 15 napja lesz kirúgni a szerinte kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegő pedagógust, hanem az adott tanév augusztus 1. napjáig bármikor gyakorolhatja a rendkívüli felmentés jogát. Azaz: nem kell rögtön elbocsátani a pedagógust, elég azt megtenni (bármikor) a tanév végéig.

A rendelet péntektől lép életbe, de visszamenőleg is alkalmazható.

„Ha a rendkívüli felmentés vagy azonnali hatályú felmondás okáról a munkáltató e rendelet hatálybalépését megelőzően szerzett tudomást, de a tudomásszerzéstől számított tizenöt nap még nem telt el és a munkáltató a rendkívüli felmentés vagy azonnali hatályú felmondás jogát még nem gyakorolta” – írja a Magyar Közlöny.