Szeptember 30-ig lehet regisztrálni a Lányok Napja programjaira

Ország

Idén csaknem félszáz programmal várják a fogadóhelyek, kutatóintézetek, egyetemek és vállalkozások a tudományok, a technológia és az informatika világa iránt érdeklődő fiatalokat október elsején, a Lányok Napján.

Ebben az évben az online térbe költözik az esemény, aminek az az előnye, hogy nincsenek területi korlátai a részvételnek, így a határon túlról is várják a jelentkezőket a programokra – mondta el az MTI-nek Balázsi Katalin, a szervező Nők a Tudományban Egyesület elnöke.

Hozzátette: az interaktív programokra nemcsak azokat a 12-18 év közötti, pályaválasztás előtt álló fiatalokat várják, akik úgy döntöttek, hogy mérnökök, programozók, informatikusok vagy kutatók szeretnének lenni, hanem azokat is, akik még nem tudják, hogy milyen irányba induljanak el.

A Lányok Napján az érdeklődők gyakorló szakemberektől, első kézből kapnak információkat, miközben megismerhetik a STEM-szakmák (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) sokszínűségét, lehetőségeit és kihívásait is. A kezdeményezéssel azt szeretnék elérni a szervezők, hogy több nő jelenjen meg ezeken a területeken, mivel a STEM-szakmákban jelenleg csak 10-15 százalék körüli a nők aránya – mondta Balázsi Katalin.

Az online programok során a fiatalokat bevonva testközelbe hozzuk számukra ezt a világot, amire pályaválasztáskor már lehetséges alternatívaként tekinthetnek – tette hozzá.

A fogadó intézmények sorában számos magyar egyetem, kutatóintézet mellett olyan cégek és intézmények is várják a lányok jelentkezését, mint a Bitrise, a Cloudera, a Codecool, a Coloplast, a DXC Technology, a Holografika, a KPMG, a memoQ, a MOL, a Morgan Stanley, a Supercharge vagy a Magyar Nemzeti Múzeum.

Az intézmények laborbemutatókkal, kvízjátékokkal, kísérletsorozattal, pályaorientációs előadásokkal, beszélgetésekkel készülnek. Az eseménysorozat különleges attrakciója lesz, hogy Houstonból bejelentkezik a NASA egyik űrjogásza.

A eseményt kilencedik alkalommal rendezi meg a Nők a Tudományban Egyesület. A programokra a http://lanyoknapja.hu/programlista/ oldalon jelentkezhetnek az érdeklődők.

Az országos kezdeményezés eredményeként 2019-ben 21 városban csaknem 2600 lány vett részt a programokon, nyolc év alatt pedig 13 ezer lány nyerhetett bepillantást a műszaki és természettudományok gyakorlati alkalmazásaiba.