Kagylókkal tisztít vizet egy magyar vállalkozás

Ország

A kagylók vízszűrű képességén alapuló, mobil vízkezelő rendszer prototípusát dolgozta ki két magyar vállalkozás, az S+H Portfolio Zrt. és a Cement Kft. konzorciuma – közölte az S+H Portfolio Zrt. az MTI-vel.

A közlemény szerint a prototípus megalkotásához az S+H Portfolio Zrt. csaknem egymilliárd forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Széchenyi 2020 programban, ami a projekt teljes költségvetésének a 70 százaléka, a fennmaradó részt önerőből finanszírozták.

A fejlesztés elsősorban a vegyi szennyezés kiszűrésére szolgál, álló- és folyóvizekben. A prototípust december óta Csongrádon egy elhagyott bányatónál tesztelik. A gyártási tervek is rendelkezésre állnak, így megrendelés esetén megkezdhetik a gyártást.

A prototípus egy 400 négyzetméteres, egymáshoz kapcsolódó, a vízfelszínen úszó moduláris beton úszóelemekből áll, amelyek között ketrecekben helyezték el a vizet biológiailag tisztító kagylókat. A kialakított technológia több tonna kagyló megtartására képes. A fejlesztés keretében a kagylók szaporítására is kidolgoztak egy eljárást, ami olcsóbb azok összegyűjtésénél a természetes folyóvizekből.

A telepeken elhelyezett kagylók egyedenként és óránként körülbelül 0,3-0,7 liter vizet képesek átszűrni a tájékoztatás szerint.

Az S+H Portfolio Zrt. az 1984-ben alapított S+H Cégcsoport tagja. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az S+H Portfolio Zrt. a 2018-as lezárt üzleti évben 162,2 millió forint nettó árbevételt ért el, ami 112,1 millió forinttal maradt el a 2017-es adattól. A társaság tavalyi adózott eredménye 11,4 millió forint volt, míg 2017-ben adózás után 18,06 millió forint nyereséggel zárt.