70 helyszínen várja az érdeklődőket a Lányok Napja

Ország

Hatodik alkalommal rendezi meg április 27-én a Nők a Tudományban Egyesület (NaTe) a Lányok Napja programsorozatát. Országszerte 70 helyszínen, 21 településen, a program történetében eddig legmagasabb létszámmal adatik meg a lehetőség középiskolás lányoknak, hogy ismerkedjenek a technológiai pályákkal. A Lányok Napja szakmai partnerei az evosoft, IVSZ és az EJMSZ, a program a GE a Magyar Telekom és a T-Systems támogatásával jöhetett létre.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a középiskolás lányok körében a Lányok Napja: a szemfülesek már rögtön a regisztráció elindulása után biztosították helyeiket, egyes programok rekordgyorsasággal teltek meg. A technológiái területeken zajló rohamszerű fejlődés a külvilág számára alig követhető, tapasztalatok mutatják, hogy nem ritka jelenség, hogy a fiatalok úgy választanak pályát, hogy többnyire nem is tudják mit takar a szakmát kifejező fogalom.

A tapasztaláson, aktív bevonáson, játékosságon alapuló ismeretterjesztés és ismerkedés a technológiai trendekkel, a jövő munkahelyeivel hatékonyabban szólítja meg a pályaválasztás előtt álló diákokat, mint a száraz tananyag. Nem utolsó sorban pedig elkerülhető vele a csalódottság, mely abból adódik, hogy jól csengő nevek után választanak a döntés előtt álló fiatalok, ami jóval meghosszabbítja a képzési időt, hiszen a későbbiekben az egyetemek és egyes egyetemi karok közötti váltogatáshoz vezet.

Good by Lenin helyett Good by szivattyú! – azaz búcsúztassuk együtt az üzemet elhagyó szivattyút, Az erő legyen veled! – azaz Frod robot irányítása, Nézz a légy szemébe! – vagyis lásd ezerszeresére nagyítva a körülötted található világot: ilyen és hasonló hívószavakkal várják tárt karokkal a programban részt vevő cégek a jelentkezőket.

Aki a sarkára áll, ezen a napon nem csak azt tudhatja meg, hogy miből és hogyan készül a tűsarok, milyen, ha nők kormányoznak, mit csinál egy restaurátor, hogyan forgácsolnak, hanem beavatják abba is, hogyan neveljen microbitet, tervezzen digitális kampányt, biliárdozzon atomokkal vagy programozzon robotot.

Ellátogathatnak információ-biztonsági taktikai adatközpontba és Future zónába, ismerkedhetnek a világ első másodpercével, kipróbálhatnak VR-szemüveget, megtudhatják mi a közös a metró vezérlésében és a Boci-boci tarkában, mit csinál egy etikus hacker, vagy hogy van-e köze a póknak az electrospinninghez.

Az április 27-i program szabad helyeire még itt lehet rástartolni! Idén az egyik céges helyszínen egyetemisták várják a középiskolás lányokat, remélve, hogy a korosztályukhoz közelebb állva és már saját tapasztalataikat megosztva pozitívan befolyásolhatják a résztvevőket döntéshozatalukban.

A programhoz huszonegy település, Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Esztergom, Fót, Hatvan, Kaposvár, Kazincbarcika, Kecskemét, Maklár, Miskolc, Nyíregyháza, Oroszlány, Paks, Pécs, Sárospatak, Szeged, Székesfehérvár, Tiszaújváros, Vác és Veresegyház következő cégei csatlakoztak, a cégnevekre kattintva megnyithatja az általuk ajánlott programokat:

Arconic KöfémARM Hungary Kft.Audi HungáriaB. Braun Medical Kft.BorsodChem Zrt.BT ROC Kft./BudapestBT ROC Kft./DebrecenBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi EgyetemBOSCH Automotive /MaklárBOSCH Elektornika Kft.Bosch Kft. – BOSCH Power Tool Kft.Citi SzolgáltatóközpontContinental Automotive Hungary Kft.ContiTech Rubber Industrial Kft.Csaba Metál Zrt.Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnök TanszékDebreceni Egyetem Műszaki Kar Környezet- és Vegyészmérnöki TanszékDebreceni Egyetem Villamosmérnöki és Mechatronikai TanszékEIT Digital BudapestELTE Informatikai KarEmerson Process Management Magyarország Kft.EngAme AkadémiaEricsson Magyarország Evosoft Hungary Kft.Gábor Dénes FőiskolaGE DigitalGE Oil & GasGE Wather&Process TechnologiesGE Power GoogleGrundfos Magyarország Gyártó Kft.Hewlett Packard Informatikai Kft.HolografikaIBM Chief Information OfficeIBM DSS Kft.IBM Nemzetközi Informatikai Szolgáltató KözpontIT Services Kft./PécsIT Services Kft. Budapest IT Services Kft. DebrecenJabil Circuit Magyarország Kft. LEGO Manufacturing Kft.Magyar Nemzeti MúzeumMiskolci Egyetem Gépészmérnöki KarMiskolci Egyetem Műszaki Agrártudományi KarMiskolci Egyetem Műszaki Földtudományi KarMorgan StanleyMTA Wigner Fizikai KutatóközpontMTA Energiatudományi KutatóközpontMTA Energiatudomány Kutatóközpont/2MVM Paksi ErőműNational Instruments Hungary Kft.Nemesys GamesÓbudai Egyetem Alba Régia Műszaki KarPallasz Athéné EgyetemPázmány Péter Katolikus EgyetemPrecognox Kft.Possible Zrt.SIEMENSTakata Safety Systems Hungary Kft.T-Systems Magyarország Zrt.TE ConnectivityVideoton Holding Zrt. – Vodafone Magyarország Zrt.Weinberg 93 Kft.

A Lányok Napja eredetileg amerikai kezdeményezésre jött létre és évente az összes csatlakozó országban ugyanazon a napon rendezik meg, idén 2017. április 27-én. A program hazai elindítója a Nők a Tudományban Egyesület (NATE), hosszú távú célja, hogy megfordítsa a lányok pályaválasztási szokásaiban napjainkban uralkodó trendet és felhívja figyelmüket a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákra.

A NATE ebben a programban együttműködik az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetséggel és az IVSZ-szel. Kimutatások szerint több tízezer mérnöki állás betöltetlen ma hazánkban. Ez a hiány jelentősen csökkenthető lenne, amennyiben a lányok legalább olyan arányban választanának mérnöki pályát, mint amilyen arányban teszik ezt fiú társaik.

A Lányok Napja szakmai partnerei az evosoft, IVSZ és az EJMSZ, a program a GE a Magyar Telekom és a T-Systems támogatásával jöhetett létre. A programot facebookon és az instagramon is népszerűsítik. Ízelítőt az egyes programokból ezeken a videókon láthatnak.

A Nők a Tudományban Egyesület egy országos hálózat; tagjai női és férfi kutatók, egyetemi oktatók, mérnökök a tudomány és innováció minden területéről, akik közös elkötelezettséggel képviselik a nemek közötti esélyegyenlőség ügyét a tudomány és kutatás területén.

Az Egyesület célja, hogy vonzóvá tegye a technológiaorientált szakmákat a középiskolás lányok számára is, és ezzel csökkentsék a mérnök és informatikus szakemberhiányt. Az Egyesület feladatának tekinti, hogy konferenciák szervezésével és egy saját díj átadásával felhívja a figyelmet a női innovátorok társadalomban és gazdaságban betöltött szerepére. Szemléletformáló, stratégiai együttműködéseket alakít ki cégekkel és egyetemekkel, annak érdekében, hogy együttes összefogással, szektorokon átnyúló kooperációkkal küzdjenek a nők alulreprezentáltsága ellen a tudományos és technológiai területeken.

www.nokatud.hu

A NaTe következő eseményei:

Swimathon – 2017. június 18.: Versenyzünk a Karrierem Kapuja programért, a ferencvárosi lányok versenyképes jövőéért!

V4 STEM Camp for Girls – 2017. június 26-30: Ingyenes, nemzetközi tábor a STEM területek iránt érdeklődő, középiskolás lányok számára a Visegrádi Országokból. Jelentkezni itt lehet még április 24-ig!

Kutatók Éjszakája – 2017. szeptember 29.

Nemzetközi Mobilitás és Karriernap – 2017. november 16.