Szipál Péter

Fotós a fényben – a debreceni kötődésű Szipál Péter podcast-beszélgetésben osztja meg gondolatait

Kultúra

Izgalmas beszélgetés jelent meg a napokban az Interneten Szipál Péter fotóssal, A fény ereje címmel, a TT-Studio gyártásában, saját YouTube csatornájukon. Az Amerikában évtizedeket eltöltő, debreceni kötődésű művész olyan gondolatokat fogalmaz meg a közel egyórás beszélgetésben, amelyek minden fotós számára elengedhetetlen támpontok lehetnek.

Szipál Péter, a legendás Hollywood-i fotós, a “sztárok fényképészeként” is emlegetett Szipál Márton fia, fiatalkorát Debrecenben töltötte, majd később Los Angelesbe költözött, ahol továbbvitte édesapja, valamint fotós családja művészetét, és kialakítva saját stílusát szintén – világszerte – elismert művésszé vált.

Szipál Péter Morgen-jével az Egyesült Államokban
Szipál Péter Morgen-jével az Egyesült Államokban

A fotós azóta visszaköltözött Magyarországra, és hatalmas tudását, tapasztalatait fotós-oktatásokon osztja meg tanítványaival. Most pedig egy hosszabb stúdióbeszélgetésben izgalmas témákat érintve kaphatunk képet a művész rendkívüli életéről és szakmai tapasztalatairól.

Szipál Péter
Képernyőfotó a beszélgetésből

A riporter, Böröcz Tamás különböző témákban kérdezi a fotóst, például felidézve, hogy Szipál Péter egy korábbi interjúban azt fogalmazta meg, hogy a show business kreativitása mindig is vonzotta, és a munkája során a legmerészebb tinédzserkori álmait válhatta valóra. A fotóművész erre az interjúban így reagál:

“A kreatív szakmák borzasztóan felszabadító szakmák, annak ellenére, hogy rengeteg fejfájással járnak”

– majd részletesen kifejti a kreatív szakmában szerzett élményeit és beszél megvalósult álmairól is. Szipál Péter a portréfotózás rejtelmeibe is röviden beavatja a hallgatókat.

“A portréfotózás 80% kommunikáció, 20% technika. (…) Az a lényeg, hogy valakiről olyan képet tudj készíteni, ahogyan ő szeretné látni magát. Ez a jó portré – bármilyen furcsán is hangzik“

– foglalja össze a lényeget.

A beszélgetésben vall a sikerhez és Amerikához való viszonyáról is.“Azt mondják, a siker az, amikor megélsz a hobbidból. (…) Számomra soha nem az volt az élmény, amikor lefotóztam valakit, hanem az, hogy eltöltöttem 3-4 órát egy nagyszerű emberrel.” (…) “Kicsit másabb a mentalitás kint (Amerikában). Nem jobb, nem rosszabb. Más.”

Szipál Péter grafikus kedvesével, Tasi Irén Adéllal (balra) és újságírónkkal, Vida Virággal (jobbra)
Szipál Péter grafikus kedvesével, Tasi Irén Adéllal (balra) és újságírónkkal, Vida Virággal (jobbra)

Az interjú hangulata végig oldott és szórakoztató, akárcsak Szipál Péter maga, aki személyes találkozásunk alkalmával azt is megosztotta, hogy a beszélgetésben elhangzott gondolatok valójában már évtizedek óta érlelődtek, gyűltek benne. Remélhetőleg a jövőben könyv formájában is elérhetővé válnak ezek az üzenetek a nagyközönség számára.

– Vida Virág –