Simona néni óvja Beatricét a férfiaktól

Kultúra

Dohnányi Ernő Simona néni és Hubay Jenő A cremonai hegedűs látható szombaton az Opera Otthonra online fizetős sorozatban.

Dohnányi Ernő vígoperájának címszereplője, Simona néni visszavonultan él régi villájában. Mivel ifjú korában az oltár előtt faképénél hagyták, kiábrándult a férfiakból, akiket nem enged birtokára lépni. Pártfogoltját, Beatricét is igyekszik megóvni a férfiak okozta csalódásoktól, ám a leány és a birtok kertésze, az álruhás Ghino gróf egymásba szeretnek.

Dohnányi első operája bár olasz környezetben játszódik, mégis ízig-vérig német stílusú, eklektikus darab, amely Wagner és Richard Strauss hatását mutatja, de mozarti és brahmsi motívumok is felismerhetők benne. Az opera ősbemutatóját 1913-ban tartották Drezdában, Magyarországon 1927-ben a Városi Színház (a mai Erkel Színház), majd 1933-ban a Magyar Királyi Operaház mutatta be.
A Magyar Állami Operaház új előadásában a Simona néni címszerepét Megyesi Schwarz Lúcia énekli, partnerei Miksch Adrienn (Beatrice), Sáfár Orsolya (Giacinta), Varga Donát (Ghino), Cseh Antal (Florio) és Pataki Bence (Nuto) – közölte a dalszínház az MTI-vel.

Simona néni (próba) – fotó: Operaház

A Simona néni párdarabja egy ugyancsak itáliai történet, Hubay Jenő A cremonai hegedűs című operája. A hegedűmanufaktúráiról híres olasz város elöljárósága pályázatot ír ki mesterhegedű készítésére, a jutalmak közt szerepel Giannina, a céhvezető Ferrari mester leányának keze. A versenybe egyaránt benevez a mester jóképű segédje, Sandro, valamint barátja, a jólelkű, ám púpos Philippo, akinek páratlan hangszere minden más jelentkező munkáját felülmúlhatja. A lány Sandrót szereti, ami az elszánt segédet és a nemes lelkű Philippót egyaránt olyan tettekre sarkallja, ami nem várt eredményt hoz a győztes kihirdetésekor.

Hubay Jenő hegedűművész-zeneszerző második operáját 1894-ben mutatta be a Magyar Királyi Operaház, a premieren a híres hegedűszólót – amelyet önálló koncertszámként is gyakran játszottak – maga a szerző adta elő a színfalak mögül.

A Hubay-mű főbb szerepeit Köpeczi Sándor (Ferrari mester), Sáfár Orsolya (Giannina), Ninh Duc Hoang Long (Sandro), Sándor Csaba (Filippo) és Palerdi András (Polgármester) éneklik, a virtuóz hegedűszólót pedig Alexandre Dimcevski, az Opera Zenekar egyik koncertmestere adja elő.

A cremonai hegedűs (próba) Sáfár Orsolya és Sándor Csaba – fotó Nagy Attila

A két előadást közös koncepció mentén Varga Bence viszi színre, a látványvilág Fekete Anna díszlet- és Schütz Nikolett jelmeztervező munkája. Mindkét művet Galambos Attila új magyar fordításában hallhatja a közönség. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató Csiki Gábor) Dohnányi Ernő távoli rokona, a nemzetközi koncertéletben Oliver von Dohnányiként ismert Dohnányi Olivér vezényli.