Horváth János plébános temetése Geszteréden

Több mint ezren kísérték végső nyughelyére a kállósemjéni plébánost

Helyi hírek

Több mint ezren kísérték végső nyughelyére a geszterédi születésű Horváth János kállósemjéni plébánost – számolt be a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Horváth János címzetes apát, címzetes kanonok, kállósemjéni plébános 70. születésnapján, papságának 47. évében, hosszú betegség után, április 28-án hunyt el. János atyát több mint ezren kísérték végső nyughelyére a geszterédi temetőben.

Az egyházmegye megemlékezésében azt írta, János atya nagy türelemmel viselte betegségét, ereje utolsó pillanatáig szolgált. Halála előtt egy héttel még maga is temetési szertartást végzett. Április elején a Geszterédről elszármazott papokkal együtt szentmisén emlékezett meg Kaszap Béla atyáról, a település elhunyt plébánosáról, akinek mindannyian köszönhették a papi hivatásukat. János atya részt vett a közelmúltban megtartott ófehértói templomszentelésen, április első csütörtökén pedig az egyházmegyei Szent László Imaszövetség tagjaival imádkozott a püspöki szentmisén Leveleken. Mostmár János atya közbenjárását is kérhetjük a papi hivatásokért.

A koporsó beszentelés szertartását és az engesztelő szentmisét a Geszterédről elszármazott Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök koncelebrálásával a geszterédi Szent Anna-templomban. A szentmise homíliáját János atya kérésére Varga Lóránt demecseri plébániai kormányzó tartotta.

Horváth János atya búcsúztatásán továbbá jelen voltak: dr. Krakomperer Zoltán általános helynök, püspöki irodaigazgató; Heidelsperger István püspöki helynök, esperes, plébános; Németh István püspöki titkár, Lengyel József esperes, plébános; Geszterédről elszármazott lelkipásztorok: dr. Törő András plébániai kormányzó, Nagy Tibor és testvére, Nagy Béla görögkatolikus parókusok; családtagok, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye és más egyházmegyék papjai, osztálytársak, Simon Miklós országgyűlési képviselő, János atya barátai, a Geszterédi Aranyszablya Társaság tagjai, az egyházmegyei karitász, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat térségből érkező képviselői, a Kállósemjéni Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a geszterédi Tűzoltó Egyesület tagjai, János atya korábbi szolgálati helyeiről, valamint Kállósemjénből és Geszterédről érkező hívek. A szentmise végén Simon Miklós országgyűlési képviselő a civil szervezetek és a települések nevében búcsúzott.

A szentmise után a temetési szertartást Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök végezte. Megható pillanat részesei lehettünk, amikor a koporsót a Geszterédről elszármazott papok vitték ki a templomból és a temetésen résztvevőkkel együtt kísérték ki végső nyughelyére, a geszterédi temetőbe.

Horváth János atya 1954. április 28-án született Geszteréden. 1977. június 19-én szentelték pappá Egerben. Káplánként kezdte papi szolgálatát Füzesabonyban 1977–‘78-ban, majd folytatta Kisvárdán 1978–‘80-ban és Miskolc-Mindszenten 1980–‘81-ben.
Plébánosként szolgált Tiszadadán 1981–‘91-ben, Nyírbátorban 1991–2008-ban, és Kállósemjénben 2008-tól haláláig.
Helyettes esperes volt 2007–’08-ban és esperes 2008–‘21-ben.