Esővízgyűjtők osztása Debrecenben

Rendelt még ezer darab esővízgyűjtőt a debreceni önkormányzat

Helyi hírek

“A víz a közös kincsünk” esővízgyűjtő kampány célja a lakosság figyelmének felhívása az esővízgyűjtés fontosságára, a víz helyben tartására – vallja a debreceni önkormányzat. Ennek keretében 2023-ban a déli városrészben élő lakók ingyenesen igényelhettek esővízgyűjtő hordókat.

A meghirdetett kampány sikerére való tekintettel 2023-ban újabb 500 db, egyenként 300 literes esővízgyűjtőt és tartozékait szerezték be saját forrásból, majd a lakossági igények mérlegesét követően további 5000 db esővízgyűjtőre közbeszerzési eljárást indított az önkormányzat, szintén saját forrásból. Az érdeklődés olyan mértékű volt, hogy az esővízgyűjtő hordók igénylése már április 20-ra elérte az 5500-at.

Ezért a közgyűlés most úgy döntött, hogy újabb 1000 darab hordó beszerzéséhez járul hozzá.

Az eredeti előterjesztés szerint a tavalyitól kismértékben eltérő, 10 literrel nagyobb űrtartalmú, ugyanakkor hasonló megjelenésű, sötétzöld edényeket – a beszállítóval történt előzetes egyeztetés szerint 2024 májusának 2. vagy 3. hetéig ütemezetten – osztanak szét. Az elektronikus felületen történő lakossági regisztrációt követően a 2024. május 27-31. közötti időszakban valósulna meg az eszközök lakosság részére való átadása.

A közgyűlés ingyenesen átruházza “A víz a közös kincsünk!” lakossági esővízgyűjtő program megvalósítása során az átadás-átvétel napjával a Debrecen önkormányzata tulajdonát képező esővízgyűjtő hordók és tartozékaik egyenkénti tulajdonjogát a program lakossági felhívása során – elektronikus regisztráció útján – kiválasztandó, azon debreceni lakóhellyel rendelkező, 18. évet betöltött személyek részére, akik vállalják, hogy az esővízgyűjtő hordót és tartozékait a helyi környezet- és természetvédelem céljainak elősegítése érdekében, a rendeltetésének megfelelően használják.

Természetesen az ezekkel a hordókkal gyűjtött kezeletlen esővíz felhasználása kizárólag kerti locsolásra javasolt – hívta fel ismét a figyelmet a debreceni önkormányzat.

“Készülünk a kiszáradt kutakra?” Gyanakvással fogadta a debreceniek egy része az esővízgyűjtős projektet