Felújították az Ebergényi-kastélyt Egyházasfaluban

Helyi hírek

Felújították a Győr-Moson-Sopron vármegyei Egyházasfaluban az Ebergényi-kastélyt a Terület- és településfejlesztési operatív programban elnyert 288,61 millió forint támogatásból – tájékoztatta a vármegyei önkormányzat csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a fejlesztés célja a kastély felújításán túl, hogy vonzóvá tegyék a látogatók számára a települést, amely a térség turizmusának fellendüléséhez járul hozzá.

A fejlesztés eredményeként a kastély állandó és időszaki kiállítások, valamint programok megrendezésére is alkalmassá vált.

A kastély állandó kiállítóterében berendezett, a templomos lovagrendet bemutató tárlathoz egyebek mellett páncélokat, ruhákat, fegyvereket, vitrineket, állványokat, asztalokat és székeket szereztek be a projekt során. Az interaktív bemutatáshoz pedig projektort, vetítővászont, televízót, hang- és fénytechnikai eszközöket vásároltak.

Felidézték, hogy a kastélyt vélhetően a 18. században alakították ki. Később évtizedekig gazdasági épületként használták, majd 1942 és 1949 között népfőiskola működött benne. Az államosítás után 1989-ig pedagóguslakásként üzemelt. A megrongálódott palatetőt 2015-ben cserélték ki cseréptetőre, a régi cserépfedés mintájára.