Bővítette kapacitását a soproni Horváth Fólia Kft.

Helyi hírek

Bővítette kapacitását a soproni székhelyű Horváth Fólia Kft., amely a Széchenyi Terv Plusz program részeként 474,09 millió forint feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatást kapott – tudatta a csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó családi vállalkozás az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a fejlesztéssel a vállalat be tudott lépni a biológiailag lebomló, komposztálható alapanyagokból előállítható, egyszerhasználatos műanyag termékek piacára.

A beruházás részeként a cég 1200 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot és raktárépületet építtetett és bővítette gépparkját a biológiailag lebomló alapanyagokból, jó minőségű fóliák megbízható gyártására alkalmas berendezéssel.

Üzembe helyeztek egy napelemes rendszert is, így a vállalat energiaigényének egy részét megújuló energia biztosítja, emellett a gyártás optimalizációja érdekében ipar 4.0 szoftvereket vezettek be.

A cég honlapja szerint a beruházás összköltsége 948 millió forint volt, a fejlesztésre ötven százalékos támogatottságot nyertek.

Az MTI érdeklődésére közölték, hogy hagyományos műanyag ipari és csomagoló fóliákat állítanak elő. Hozzátették: a fejlesztésre azért volt szükség, mert a környezetvédelem és a fenntarthatóság miatt egyre többen választják a biológiailag lebomló és újrafeldolgozott csomagolóanyagokat, emellett az európai uniós és a magyar jogszabályi háttér is egyre szigorúbb a műanyag termékek előállításával kapcsolatban.

A Horváth Fólia Kft. éves szinten mintegy 2600 tonna csomagolóanyagot gyárt, a fejlesztéssel kapacitása 20-25 százalékkal nő.

Jelenleg 25 embert foglalkoztatnak, de a beruházás révén 2-3 új munkahelyet is tudnak teremteni.

A cég belföldi és külföldi piacra is termel, az export adja a bevétel mintegy 20 százalékát.

A nyilvános céginformációs adatok szerint a Horváth Fólia Kft. tavaly 2,74 milliárd forint árbevételt ért el, 705 millió forinttal többet, mint 2021-ben. Adózott eredménye 253 millió forint lett, 233 millió forinttal több, mint 2021-ben.

(MTI)