Felavatták a csornai Mosolyvár Bölcsődét

Felavatták a csornai Mosolyvár Bölcsődét

Helyi hírek

A kormány célja a magyar családok jövőjének biztosítása – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton a csornai Mosolyvár Bölcsőde átadó ünnepségén.

Vitályos Eszter kiemelte: korábban nem volt még példa Magyarországon arra, hogy egy kormányzat átfogó keretek közé helyezze a bölcsődei ellátás átalakítását.

Emlékeztetett, soha nem volt még olyan sok bölcsődei férőhely Magyarországon, mint jelenleg, amikor a gyermekek csaknem 22 százalékának biztosítanak ellátást.

Hozzátette, a férőhelyek száma 2010-től idén augusztusig 32 ezerről 61 ezerre nőtt, emellett további mintegy tízezer férőhely kialakításán még dolgoznak.

Az államtitkár elmondta, hogy a négy csoportszobával és 56 férőhellyel működő Mosolyvár Bölcsőde közel 700 millió forint európai uniós és kormányzati forrásból, valamint 66 millió forint önkormányzati önrészből épült fel.

Vitályos Eszter azt hangoztatta, nincs fontosabb gyermekeink boldogságánál, biztonságánál.

Gyopáros Alpár, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa azt hangsúlyozta, hogy Csorna a város történetében soha nem fejlődött annyit, mint az elmúlt tíz évben.

Példaként említette egyebek mellett, hogy megépült a csornai elkerülő út, az M85-ös gyorsforgalmi út Csornától Sopronig tartó szakasza, az M86-os út Csornától Szombathelyig tartó szakasza, megújult a 85-ös és 86-os utak közös szakasza, fejlesztették a Margit Kórházat, a városházát, a mentőállomást és a szennyvíztisztító telepet.

Hozzátette: folytatódik a tanuszoda és a sportcsarnok építése, emellett hamarosan befejeződik a Csornai Járásbíróság épületének felújítása.

Bónáné Németh Katalin, Csorna polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a Mosolyvár Bölcsőde alapkövét tavaly májusban tették le és reményeik szerint jövő szeptemberre újabb két csoportszobával bővítik az intézményt.

Kiemelte, a város elkötelezett a fiatal családok támogatásában. Példaként említette a fiatalok első lakáshoz jutásának támogatását, az életkezdési támogatást, a 2019 óta működő Gólyahír programot, valamint a szociálisan rászoruló családok támogatását.

Szűr Bernadett bölcsődevezető elmondta, a Győr-Moson-Sopron vármegyei városban 1954 óta működik bölcsődei ellátás.

(MTI)

Kezdőkép: A csornai Mosolyvár Bölcsőde az avatás napján, 2023. szeptember 9-én. MTI/Krizsán Csaba