Hattyúk a Tiszán

Megjelentek a hattyúk a Tisza szegedi szakaszán

Helyi hírek Ország

A napokban megjelentek a hattyúk a Tisza szegedi belvárosi szakaszán, ami mindig esemény és látnivaló – gyereknek, felnőttnek egyaránt. Láttál már hattyút a szántón? A madármentők évek óta hangsúlyozzák, azon túl, hogy rettentően káros a vízimadarak etetése, valójában teljesen felesleges is.

„Ha éhesek, akkor kirepülnek a közeli szántókra és a számukra ideális gyökereket, hajtásokat, növényi rostokat, gilisztát, férgeket és földet is tudnak enni. Nincs szükség arra, hogy kenyérrel, ropival, csipsszel, kaláccsal, magokkal legyenek etetve” – írják a madármentők.

A hattyúknál az egyoldalú kenyérkoszt angyalszárny betegséget okozhat, ami örökre megnyomorítja őket, de kaphatnak bélgyulladást is, nem is beszélve arról, hogy a madárközösségeknek és a vizeknek mennyire nem tesz jót a vízbe dobált „madárkaja”.

Ha éhesek, a madarak szárnyra kelnek, és képesek olyan területeket találni, ahol megfelelő táplálék áll rendelkezésükre, ha pedig nincs ilyen a közelben, akkor odébb állnak. Fontos az is, hogy a mesterséges táplálékkínálat kikapcsolhatja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést – ilyenkor fagy télen a jégbe a hattyú. Ez utóbbitól a Tiszán egyelőre talán nem kell tartani, de ahogy felénk mondják: a kutya még nem ette meg a telet…

Fotók: Frank Yvette